Gemeente Apeldoorn

Geen kinderbijslag voor onverbeterlijke spijbelaar

Leerplichtambtenaren van de gemeente Apeldoorn hebben vanaf volgend schooljaar een extra instrument in handen om schoolverzuim onder 16- en 17-jarigen te bestrijden: stopzetting van de kinderbijslag door de Sociale Verzekeringsbank. De gemeente Apeldoorn gaat een samenwerkingsovereenkomst aan met de Sociale Verzekeringsbank om deze nieuwe landelijke maatregel tegen schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten in te kunnen zetten.

De gemeente hoopt met dit middel ook de hardnekkigste onder de schoolverzuimers weer terug te krijgen in de schoolbanken om daar minimaal een startkwalificatie (diploma MBO 2, HAVO of VWO) te halen. "Waar het om gaat, is dat iedere jongere het onderwijs pas verlaat met een diploma en een perspectief op werk", aldus onderwijswethouder Hans Wegman.

De gemeente Apeldoorn heeft, samen met de scholen en andere organisaties, de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het bestrijden van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten. Het belangrijkste deel van de aanpak richt zich op de oorzaken van het verzuim in samenwerking met tal van organisaties. Alleen als het verzuim hardnekkig is en de jongere en zijn ouders niet meewerken aan oplossingen, komen er hardere maatregelen, waaronder melding van het verzuim aan de Sociale Verzekeringsbank. Als het verzuim stopt, wordt de kinderbijslag vanzelfsprekend weer uitgekeerd.

De gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Olst-Wijhe, Voorst en Zutphen, scholen en andere organisaties in de regio werken nauw samen om het aantal voortijdig schoolverlaters terug te dringen. Onder de naam SOS Schoolverlatersoffensief Stedendriehoek werken leerplichtambtenaren, trajectbegeleiders/RMC-medewerkers van acht gemeenten in de regio Stedendriehoek samen om dit doel te bereiken. In het kader van dit project zijn jongerenloketten opgezet waar jongeren en hun ouders terechtkunnen met vragen over leer-, en kwalificatieplicht.

Regiocoördinator Eloy Winkelman van SOS legt uit: "Het gaat om jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar die voortijdig zijn gestopt met hun opleiding. Een vaste contactpersoon of jongerencoach begeleidt, ondersteunt en motiveert de jongere om de opleiding af te maken of bij het vinden van een leer/werktraject. Ook ouders kunnen er terecht voor ondersteuning en advies over de wijze waarop zij hun kind kunnen motiveren." Meer informatie over de aanpak van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten in de Stedendriehoek is te vinden op www.schoolverlaten.nl .