Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
78 Vragen van mevrouw drs. M.W. Haage en mevrouw K. Bouazani
(ingekomen 23 juni 2010)


Vormfout OM in zaak samenscholingsverbod

Vandaag bericht de Volkskrant over het stopzetten van het samenscholingsverbod door de Hoge Raad. Die oordeelde dinsdag dat het Openbaar Ministerie een vormfout had gemaakt bij het instellen van het hoger beroep. Het OM vroeg destijds om cassatie in plaats van om hoger beroep. Vanwege die vormfout vernietigde de Hoge Raad het arrest van het Hof.
De PvdA ziet deze uitspraak als een tegenslag, omdat niet vanwege de inhoud, maar vanwege het proces nu een belangrijk instrument tegen overlast uit handen van de gemeente wordt genomen. Daarom heeft de fractie van de Partij van de Arbeid de volgende vragen aan het college:

1. Kan de gemeente Utrecht of het OM nog actie ondernemen om deze vormfout te herstellen? Zo ja, wordt deze actie ook ondernomen?
2. Wat betekent deze uitspraak voor de verlenging van het samenscholingsverbod in Zuilen-Oost?
3. Wat betekent deze uitspraak voor de handhaving van het samenscholingsverbod in de praktijk? Zijn de mogelijkheden van de politie nu beperkt en zo ja, hoe?
4. Wat zijn de gevolgen voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid in Zuilen-Oost?
5. Hoe worden de bewoners en de jongeren die het samenscholingsverbod betreffen geïnformeerd?
6. Welke nieuwe mogelijkheden rondom de handhaving van het samenscholingsverbod zijn toepasbaar na het inwerking treden van de nieuwe voetbalwet?


---- --