Ingezonden persbericht


Weggeefwinkel Utrecht gaat weer open
Nieuwe plek in sociaal centrum

Utrecht, 16 juni 2010
Vanaf volgende week heeft Utrecht weer een Weggeefwinkel. De zoektocht naar een nieuw onderkomen heeft even geduurd, maar de gratis winkel heeft nu een plek gevonden aan de Wittevrouwensingel, op nummer 76. Vanaf woensdag 23 juni kan iedereen daar elke woensdag van 14.00 tot 18.00 terecht om spullen te brengen of mee te nemen en voor een gratis kopje koffie of thee.

Wittevrouwensingel 76 is gekraakt op de dag dat het kraakverbod werd aangenomen door de Eerste Kamer. Vanuit het pand is er uitzicht op de gevangenis. De combinatie van dit uitzicht en de anti-kraakwet die, als hij in oktober in werking treedt, duizenden krakers dakloos danwel tot crimineel maakt heeft geleid tot de naam 'Autonoom Centrum Toekomstvisie'. In het pand zijn en worden naast de Weggeefwinkel verschillende andere activiteiten opgezet waaronder zadenbank Kraakzaad, een veganistische snackbar en drie dagen in de week een dagcafé. Ook is er expositieruimte en een kleine filmzaal en wonen er verschillende mensen. De Utrechtse Weggeefwinkel heeft jarenlang succesvol gedraaid op verschillende locaties en is nu al weer een tijdje dakloos. De Weggeefwinkel noemt zich een winkel 'tegen zinloos geld'; een plek waar spullen van eigenaar kunnen wisselen zonder de tussenkomst van wat voor financiële middelen dan ook. Iedereen die voor anderen bruikbare spullen over heeft kan ze tijdens openingstijden komen brengen en iedereen kan dan langskomen om spullen die hij of zij wilt hebben mee te nemen. Rob, één van de vrijwilligers van Weggeefwinkel Utrecht: "Er zijn zoveel spullen waar mensen vanaf willen terwijl iemand anders ze nog goed kan gebruiken. Zonde om ze weg te gooien, bij ons krijgen ze een tweede leven. Dat scheelt afval en de, vaak vervuilende, productie van nieuwe spullen. En waarom zou je geld vragen voor iets wat je graag kwijt wilt?".
Over het naderende kraakverbod, dat niet alleen heel veel mensen maar ook dit soort sociale initiatieven dakloos dreigt te maken zegt Wendie, een andere vrijwilliger: "Het is nog maar de vraag hoe hard het zal lopen met dat kraakverbod. Zowel het Openbaar Ministerie als de gemeente Utrecht heeft in elk geval al aangegeven geen prioriteit te geven aan het ontruimen van kraakpanden. Maar goed ook, het zou anders alleen maar leiden tot heel veel leegstand en veel mensen, waaronder kinderen, die op straat zouden komen te staan. Ook antikrakers zullen niet meer 'nodig' zijn, dus de woningnood zou enorm toenemen. Maar het verzet is groot; kraken gaat hoe dan ook door!'.

Voor meer informatie over de Weggeefwinkel, zie
www.weggeefwinkelutrecht.nl. De Weggeefwinkel is bereikbaar via weggeefwinkel-at-puscii.nl, AC Toekomstvisie via wittevrouwen76-at-puscii.nl

--