Ingezonden persbericht


Europees Parlement steunt toetredingsonderhandelingen met IJsland

BRUSSEL, 22 juni - Het besluit van de Europese regeringsleiders om te gaan onderhandelen met IJsland over toetreding tot de Europese Unie krijgt brede steun in het Europees Parlement. Dat bleek vanmorgen bij een stemming in de commissie Buitenlandse Zaken. Icesave is niet langer meer een blokkade voor de gesprekken, maar tegen de tijd dat IJsland toetreedt, moet de Icesave-affaire zijn opgelost, vindt het Europarlement.

Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks, is blij met de brede steun voor de start van toetredingsgesprekken. "Ook de VVD, die in februari nog fel opriep tot een blokkade van de onderhandelingen, heeft een constructieve opstelling gekozen," constateert zij. "Alle partijen zijn tot het inzicht gekomen dat verdere toenadering tussen de EU en IJsland de beste kans biedt op terugbetaling van de miljarden die IJsland verschuldigd is aan Nederland en het Verenigd Koninkrijk."

Sargentini vindt het jammer dat de commissie Buitenlandse Zaken IJsland niet oproept tot het beëindigen van de walvisvangst. Een amendement van haar hand haalde het niet. "We moeten wel eerlijk zijn tegenover de IJslanders: walvisvangst is niet toegestaan in de EU. Dat blijft zo, ook als de Internationale Walvis Commissie (IWC), die deze week vergadert, het wereldwijde moratorium op commerciële walvisvangst zou versoepelen. Of ze het nu leuk vinden of niet, de IJslanders zullen moeten stoppen met de walvisjacht als ze EU-lid willen worden."

IJsland heeft de Europese Unie ook iets te bieden, benadrukt Sargentini. "Het land draait volledig op groene stroom. Zijn visserijbeleid is duurzamer dan dat van de EU. Met de vorige week aangenomen wet ter bescherming van de mediavrijheid heeft het IJslandse parlement een mondiale standaard gezet voor de bescherming van klokkenluiders. Ik ben blij dat het Europees Parlement dit Icelandic Modern Media Initiative steunt. De EU en haar lidstaten kunnen ervan leren."

Begin juli stemt de plenaire vergadering van het Europees Parlement over de onderhandelingen met IJsland. Sargentini zal haar amendement tegen de walvisjacht dan opnieuw indienen. Wanneer de EU-landen en IJsland erin slagen overeenstemming te bereiken over toetreding, zal dat verdrag ter goedkeuring worden voorgelegd aan het Europarlement.

___________________________________