Ingezonden persbericht
Nieuwsbericht
ING WK-nomie: WK levert rijkste land van Afrika extra economische groei op
WK impuls voor bouw en toerisme in Zuid-Afrika
Amsterdam, 23 juni 2010 - Door het WK te organiseren, kan Zuid-Afrika zich laten zien aan de wereld en daar mogelijk zelfs economisch van profiteren. In 2010 zou het toernooi het land een extra economische groei kunnen opleveren. Toch denken Nederlanders dat de betekenis van de organisatie van het WK voor Zuid-Afrika eerder sportief dan economisch is. Dit blijkt uit de resultaten van het vijfde onderzoek in de serie WK-nomie, waarin de economische betekenis van het WK voor Zuid-Afrika centraal staat.
Economie krijgt duwtje in de rug
Volgens 35% van de Nederlanders zet het land zich met de organisatie van het WK vooral sportief op de kaart. Een op de zes denkt dat de economische betekenis de boventoon voert. Het ING Economisch Bureau verwacht dat het WK de Zuid-Afrikaanse economie een duwtje in de rug geeft. Vooral de aanleg van infrastructuur zorgt voor een extra economische impuls. Dit is niet gratis: de overheid moet er geld voor lenen. Of die investering zich terugverdient, hangt ook af van de effecten op langere termijn. Zo kunnen de verbeterde vliegvelden en spoorwegen bijvoorbeeld ook na het toernooi nog hun vruchten afwerpen. Tijdens het toernooi profiteert vooral de toeristische sector. De Zuid-Afrikanen kunnen dit jaar 350.000 tot 400.000 extra bezoekers tegemoet zien. Deze voetbaltoeristen geven meer geld uit dan toeristen die door het jaar heen het land bezoeken (gemiddeld ruim 3000 euro versus 1000 euro).
Zuid-Afrikaanse economie is regionale grootmacht
Hoewel minder welvarend dan Nederland, is Zuid-Afrika regionaal gezien een economische grootmacht. Toch zijn de werkloosheid en de inflatie erg hoog. Vier op de tien inwoners moet rondkomen van een inkomen van maximaal 2 dollar per dag In Nederland verdienen de bovenste 10% inkomens negen maal zoveel als de 10% met het laagste inkomen. In Zuid-Afrika is het verschil veel groter (35 keer in plaats van 9 keer). In onderstaande tabel wordt een vergelijking gemaakt van de twee economieën:
()
Bijlagen:
* Volledige onderzoeksrapportage
* Methoden en uitleg
- Einde bericht -