Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

23 juni 2010. Let op: onder embargo tot woensdag 23 juni 16.00 uur

Thema's en talent voor de toekomst
Lancering van NWO-strategie 2011-2014

Meer kansen voor wetenschappelijk talent en een grotere rol voor wetenschappelijk onderzoek in de samenleving. Dat zijn twee belangrijke speerpunten in de nieuwe strategie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). NWO gaat daarom investeren in talent, maatschappelijke thema's en legt extra nadruk op kennisbenutting. Vandaag presenteerde NWO haar strategie 'Groeien met kennis' voor de periode 2011-2014.

NWO-voorzitter Jos Engelen: 'In haar nieuwe strategie wil NWO blijvend en op grotere schaal investeren in topwetenschappers en excellent onderzoek. In talenten die juist nu, in tijden van krapte, de ruimte moeten krijgen om hun ideeën te onderzoeken.'

Talent voor de toekomst
Nederland barst van het talent, getuige de stijgende aanvraagdruk en de kwaliteit van aanvragen voor de Vernieuwingsimpuls en de Vrije competitie. Op dit moment kan NWO slechts één op de vijf aanvragen honoreren. NWO pleit voor een extra budget van 500 miljoen euro waarmee zij onder meer structureel ruim 2000 onderzoekers kan financieren. Dit draagt per direct bij aan een sterkere onderzoekscapaciteit, meer hoogwaardige arbeidsplaatsen en nieuwe kennis waarvan onze samenleving nu en straks profiteert.

Thema's voor de toekomst
NWO gaat met nieuwe thema's een extra impuls geven aan oplossingen voor urgente maatschappelijke vragen. Door nieuwsgierigheid gedreven, en maatschappelijk geïnspireerd, werken onderzoekers aan kennis die onze samenleving nodig heeft. De wetenschap en de samenleving zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat wil NWO uitdragen met de möbiusring.

Met zes thema's draagt NWO bij aan internationale en nationale onderzoeksagenda's: Leven in gezondheid, Water en klimaat, Samenleven onder spanning, Duurzame energie, Verbinden van duurzame steden, Materialen: oplossingen voor schaarste.

Vanaf 16.00 uur staat de strategie 'Groeien met Kennis' online op www.nwo.nl/strategie2011.

Over NWO
NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.


---

Meer informatie:



Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek