Een nieuwe manier van managen met schetsen en tekeningen

23/06/2010 08:00

Paauwe Group B.V.

Deze maand is er een boek verschenen van Mark Paauwe over een nieuwe manier van managen van organisatieveranderingen, projecten en ICT-innovatie. De nieuwe manier van managen heet visuele enterprise architectuur. Het middel dat daarbij wordt ingezet zijn communicatiegerichte visualisaties. Dit zijn visualisaties zoals schetsen, tekeningen, diagrammen en fotografische beelden van de context en werking van oplossingsrichtingen. Daarbij zijn deze communicatiegerichte visualisaties maximaal afgestemd op de informatiebehoefte en belevingswereld van verschillende belanghebbenden van een verandering. Dit ter ondersteuning van betere besluitvorming op basis van inzicht en overzicht.

Grip op verandering en innovatie

In het boek 'Visuele Enterprise Architectuur', een studieboek over de open methode Dragon1, wordt uiteengezet hoe in elke organisatie met communicatiegerichte visualisaties organisatieveranderingen, projecten en ICT-innovaties beter kunnen slagen. Integrale innovaties die momenteel spelen aan de bedrijfs- en ICT-kant van veel ondernemingen zijn e-dienstverlening, zaakgericht werken, self-service, shared service center, virtualisatie en klantcontactcentrum. Visuele enterprise architectuur zorgt voor meer rendement bij deze innovaties en projecten door onder andere complexiteit, impact en risico's overzichtelijk en beheersbaar in beeld te brengen en besluitvorming aan de hand van visualisaties te ondersteunen.

Mark Paauwe, specialist op het gebied van architectuurvisualisaties en architectuurprincipes, vat zijn boek als volgt samen: "Leg met een schets of tekening eenvoudig de werking uit van een oplossing. Iedereen, van directeur tot programmeur, is daarna beter in staat om mee te werken aan het realiseren van de oplossing. En de organisatie geniet daarna ook echt de voordelen van de oplossing."

Studieboek voor managers en architecten

Het boek is te gebruiken als studieboek en is opgedeeld in een gedeelte voor managers en een gedeelte voor architecten. Het boek gaat in op hoe zij de verschillende communicatiegerichte visualisaties kunnen maken en gebruiken. Het boek is het tussenresultaat van het promotieonderzoek van Mark Paauwe op de Radboud Universiteit in Nijmegen en het boek hoort bij de nieuwe, innovatieve architectuurmethode Dragon1. De voorbeelden uit het boek zijn gebaseerd op praktijksituaties bij zowel grote als kleine ondernemingen en overheidsinstellingen waar de afgelopen vijf jaar onderdelen uit de visuele enterprise architectuur zijn ingezet. Een aantal van deze organisaties zijn Agis Zorgverzekeringen, ASR Nederland, Connexxion, Crédit Agricole, de gemeenten Roerdalen, Gouda en Sneek, Holland Casino, ING Bank, Meavita, OHRA en UWV.

Titel: Visuele Enterprise Architectuur

Ondertitel: Studieboek over de open methode Dragon1

Auteur: Mark Paauwe

ISBN: 978-94-90873-01-1

Taal: Nederlands

Aantal pagina's: 576

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.dragon1.com