Vrije Universiteit Amsterdam

Screening van zwangerschapsvergiftiging


* Startdatum: 23-06-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Early Prediction of Preeclampsia and Intra Uterine Growth Restriction


* Spreker: K.L. Deurloo


* Promotor: prof.dr. J.M.G. van Vugt prof.dr. M.A. Blankenstein


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Screening in het eerste trimester is belangrijk om moeder- en babysterfte te verminderen. Dit concludeert Koen Deurloo in zijn promotieonderzoek.

Zwangerschapsvergiftiging en afwijkende groei bij foetussen behoren tot de meest voorkomende oorzaken van sterfte van moeders en ongeboren kinderen. Screening in de eerste drie maanden van de zwangerschap is zeer belangrijk voor het opsporen van zwangeren met een verhoogd risico op deze aandoeningen. Zo kan een zwangerschap intensiever worden gevolgd en kan er tijdig worden ingegrepen. Tevens kunnen klinische studies naar behandelingsmogelijkheden worden ontwikkeld.

Deurloo deed onderzoek naar de mogelijkheid om met verschillende methoden - echoscopische metingen en bloedonderzoek bij de moeder- zwangerschapsvergiftiging en afwijkende groei bij foetussen te voorspellen. De methoden ofwel markers, die Deurloo onderzocht, betroffen driedimensionale echoscopie naar het volume van de placenta en de foetus, Doppler-onderzoek en bloedonderzoek bij de moeder. Bij het bloedonderzoek concentreerde hij zich op stoffen waarvan vermoed werd dat ze een rol spelen bij zwangerschapsvergiftiging.

De drie onderzochte methoden bleken afzonderlijk beperkte voorspellende waarde te hebben. Maar de combinatie van deze of andere markers kunnen dat vermoedelijk wel. Deurloo beveelt aan om bij verder onderzoek te concentreren op deze zogeheten multimarker screening.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam