Radboud Universiteit Nijmegen


* Hoe een tomaat tomaat wordt

Hoe een tomaat tomaat wordt (Promotie)

Datum
woensdag 23 juni 2010

Tijd
13:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Promovendus
mevrouw drs. M. de Jong

Promotors
Mevrouw prof. dr. C. Mariani

Copromotors
De heer dr. W.H. Vriezen

Titel promotie
Regulation of auxin responses in tomato fruit development

Beschrijving
Wanneer de bloem van een plant is bestoven en bevruchting heeft plaatsgevonden, ontwikkelen de zaadbeginsels tot zaad en het vruchtbeginsel tot vrucht. Dit proces gaat gepaard met moleculaire, biochemische en structurele veranderingen, die strikte coördinatie vereisen. Deze veranderingen worden gecontroleerd door hormonen, zoals auxine en gibberelline. Tot op heden is echter grotendeels onbekend hoe deze moleculaire signaalroutes van deze hormonen verlopen. Maaike de Jong beschrijft de functionele karakterisering van twee auxine response factoren (ARFs) die tot expressie komen tijdens de vruchtzetting van tomaat (Solanum lycopersicum).

Deze ARFs vertegenwoordigen een genfamilie van transcriptiefactoren die auxine-afhankelijke ontwikkelingsprocessen controleren. Het uitschakelen of juist hoger tot expressie laten komen van deze genen in de tomatenplant beïnvloedt de signaalroutes van zowel auxine als gibberelline en daarmee de groei van de vrucht. De resultaten van dit onderzoek hebben dan ook geleid tot nieuwe inzichten in het regulerende netwerk dat vruchtzetting en vruchtontwikkeling controleert.

Biografie
Maaike de Jong (Eindhoven, 1981) studeerde biologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze in 2005 aan haar promotieonderzoek bij het Institute for Water and Wetland Research. In 2008 kreeg ze een Frye-stipendium, een aanmoediging voor jonge getalenteerde vrouwelijke wetenschappers voor onderzoek in het buitenland. Sinds april werkt De Jong als Marie Curie Research Fellow bij de afdeling Biologie van de University of York (UK).

Contactpersoon
Wetenschapsredactie

E-mail
media@ru.nl

Telefoon
(024) 361 60 00