Radboud Universiteit Nijmegen


* Hoe gaat ons brein om met ...

Hoe gaat ons brein om met doelen? (Promotie)

Datum
woensdag 23 juni 2010

Tijd
10:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Sociale Wetenschappen

Promovendus
mevrouw drs. J. Majdandzic

Promotors
De heer prof. dr. H. Bekkering

Copromotors
De heer prof. dr. I. Toni

Titel promotie
Cerebral mechanisms of processing action goals in self and others

Beschrijving
Als we een beweging maken, doen we dat doorgaans met een doel. Dat doel kan direct zijn, zoals het oppakken van een boek, of verder in de toekomst liggen, zoals het naar de boekenkast brengen van het boek. Bij zo'n `ver' doel selecteert het brein automatisch de subdoelen die eerst bereikt moeten worden, en de daarvoor benodigde bewegingen. Hoe dit proces precies verloopt, heeft Jasminka Majdandzic onderzocht met behulp van neuroimaging-technieken.

Als een actie op een ver doel is gericht, legt het brein de nadruk op het combineren van verschillende bewegingen in de tijd. En als de actie op een direct doel is gericht, concentreren de hersenen zich vooral op de vormeigenschappen van voorwerpen. Ook als we bewegingen bij anderen waarnemen, maken onze hersenen onderscheid tussen tussen- en einddoelen, alsof we de bewegingen zelf uitvoeren. En als we met een ander moeten samenwerken, is er een extra proces nodig om de acties van beiden in het brein tot een geheel te integreren. Daarvoor zijn vooral de `jongere', prefrontale hersengebieden van belang.

Biografie
Jasminka Majdandzic (1979, Ermelo) studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht. In 2004 begon ze haar promotieonderzoek aan het Donders Institute for Brain, Cognition and Bahviour. Sinds 2009 is ze werkzaam als postdoctoraal onderzoeker aan de Faculteit Psycholgie van de Universiteit van Wenen.

Contactpersoon
Wetenschapsredactie

E-mail
media@ru.nl

Telefoon
(024) 361 60 00