Gemeente Soest

Afspraken over koopzondag en zondagavondopenstelling

23 juni 2010

De gemeente Soest heeft in goed overleg met de winkeliersverenigingen besloten de vastgestelde koopzondagen te handhaven.

Daarnaast is eveneens na overleg afgesproken dat de proef met de zondagavondopenstelling van een levensmiddelenwinkel (loopt tot 1 juli) een vervolg krijgt zodra duidelijk is wat na invoering van de nieuwe landelijke Winkeltijdenwet mogelijk is.

Per 1 januari 2011, of zoveel eerder als mogelijk, zal aanpassing van de Soester Winkeltijdenverordening plaats vinden.

Koopzondagen

Gemeenten mogen 12 zondagen in het jaar aanwijzen waarop winkels open mogen. Deze koopzondagen worden in overleg met de winkeliers voor een jaar vooraf vastgesteld.

Een aantal supermarkten had gevraagd om de nog resterende koopzondagen voor 2010 in de zomer te laten vallen. Hiermee zouden de eerder afgesproken koopzondagen rond Sinterklaas en Kerst vervallen.

Omdat niet duidelijk was of er voldoende draagvlak bestond voor dit verzoek bij de andere winkeliers uit Soest en om verwarring bij de consument te voorkomen, heeft de gemeente in het overleg met de winkeliersverenigingen afgesproken om de eerder vastgestelde data voor koopzondagen in 2010 te handhaven.

Resterende koopzondagen

Zondagavondopenstelling

Naast de 12 koopzondagen kan de gemeente Soest volgens haar eigen Winkeltijdenverordening ook nog aan 1 winkel die levensmiddelen verkoopt, een ontheffing verlenen voor een zondagavondopenstelling. Vorig jaar heeft de Albert Heijn aan de Burg. Grothestraat een dergelijke ontheffing aangevraagd. Bij wijze van proef mocht deze supermarkt voor een periode van 1 jaar, tot 1 juli 2010, op zondag vanaf 16.00 uur open.

Meerdere supermarkten hebben afgelopen periode verzocht tot ontheffing voor een zondagavondopenstelling. Maar op verzoek van de supermarkteigenaren, winkeliersverenigingen en MKB in Soest is afgesproken dat er dit jaar geen vervolg zal worden gegeven aan deze proef.

De huidige Winkeltijdenverordening in Soest maakt het namelijk onmogelijk om meerdere winkels op zondagavond open te laten zijn, omdat maar 1 levensmiddelenwinkel hier gebruik van kan maken.

Ook ontstaat er een oneerlijke situatie als maar 1 winkel open mag zijn terwijl meerdere winkeliers dat willen.

Om toch gedeeltelijk tegemoet te komen aan deze verzoeken gaat de gemeente Soest onderzoeken of er draagvlak is onder de ondernemers en bewoners van Soest om de lokale Winkeltijdenverordening te verruimen. Bij het aanpassen van de Winkeltijdenverordening wordt de regelgeving van de nieuwe landelijke Winkeltijdenwet meegenomen.