Artsen zonder Grenzen

Afghanistan: patiënten behandeld na bomexplosies in Lashkargah

23-06-2010

Artsen zonder Grenzen heeft 24 gewonden van een reeks bomexplosies in de Afghaanse provincie Helmand behandeld, samen met de medische staf van het Boost ziekenhuis in provinciehoofdstad Lashkargah. De explosies vonden plaats op zondagochtend 20 juni in het stadscentrum en op 10 kilometer buiten de stad.

Spoedoperaties

`Binnen 20 minuten na de eerste 2 explosies, vlakbij een bank, werden er patiënten binnengebracht op de eerste hulpafdeling,' vertelt Paulo Reis, arts voor Artsen zonder Grenzen in Lashkargah. `Er kwamen 20 patiënten binnen, waarvan 3 kinderen. Hun verwondingen liepen uiteen van kleine wonden van granaatscherven tot diepe vleeswonden in de schouder. Drie daarvan hebben we direct geopereerd.'

Vier explosies

Na de derde explosie in het stadscentrum werden nog twee gewonden binnengebracht. Een vierde explosie volgde, ditmaal op 10 kilometer buiten Lashkargah. Twee slachtoffers van deze bom werden naar het Boost ziekenhuis gebracht. Eén van de twee had ernstige verwondingen aan het gelaat en moest kunstmatig beademd worden. Helaas konden 3 slachtoffers (2 kinderen en een vrouw) niet gered worden: zij overleden kort na aankomst. Inmiddels zijn 16 patiënten uit het ziekenhuis ontslagen, 5 worden nog verpleegd. Daarvan verkeren 4 in stabiele toestand, de vijfde moet een hersteloperatie van het gezicht ondergaan.

In verband met onze neutraliteit en onafhankelijkheid accepteren we voor onze activiteiten in Afghanistan geen financiële steun van regeringen. Ons werk in Afghanistan wordt alleen met geld van het publiek gefinancierd. Artsen zonder Grenzen ondersteunt het Boost ziekenhuis in Lashkargah en het Ahmed Shah Baba ziekenhuis in Oost-Kabul. Op beide locaties stelt Artsen zonder Grenzen zich tot doel levensreddende en gratis medische hulp te bieden, met gebruik van effectieve medicijnen. Artsen zonder Grenzen biedt een breed pakket van zorg, onder meer moeder-en-kindzorg, kindergeneeskundige, chirurgie en spoedeisende hulp. Artsen zonder Grenzen is van plan in 2010 haar activiteiten in Afghanistan uit te breiden naar ziekenhuizen en gezondheidsposten in rurale gebieden in andere provincies.

Meer weten over onze projecten in Afghanistan