Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Wet Partyka mag niet teruggedraaid worden

Wet Partyka mag niet teruggedraaid worden

klok 23 juni 2010

Uittredend gemeenschapssenator Helga Stevens (N-VA) volgt Test-Aankoop en het Vlaams Patiëntenplatform in hun kritiek op de beslissing van Assuralia om naar het grondwettelijk hof te trekken om de nieuwe wet op de schuldsaldoverzekering ten behoeve van chronisch zieken, mensen met een handicap en mensen met een medisch verleden aan te vechten.

Helga Stevens: "De nieuwe wet - die unaniem werd aangenomen in de Kamer en overigens nog in werking moet treden - is een bescheiden stap vooruit voor chronisch zieken en mensen met een handicap inzake verzekeringen. Vandaag betalen deze mensen vaak een premie die acht tot tien keer hoger ligt dan de normale premie of ze worden zelfs volledig uitgesloten. Door de nieuwe wet wordt er onder meer een centrale kas voorzien voor de compensatie van bijpremies en een gestandaardiseerde medische vragenlijst ingevoerd waar alle verzekeraars zich aan te houden hebben. Dat Assuralia zich hiertegen verzet, getuigt van weinig respect voor de doelgroep. Dat terwijl de verzekeringsmaatschappijen in Frankrijk bijvoorbeeld met de AREAS-overeenkomst wel een soortgelijke regeling hebben aanvaard, al gaat die een heel stuk verder dan de wet Partyka."

De schuldsaldoverzekering is trouwens niet het enige type verzekering waarbij er zich problemen voordoen voor mensen met een chronische ziekte of handicap. Ook het aangaan van een hospitalisatieverzekering, een familiale verzekering, een autoverzekering of een verzekering tegen arbeidsongevallen is voor deze doelgroep een moeilijke onderneming.

"Niemand kiest voor een handicap of chronische ziekte. Het kan dan ook niet dat verzekeringsmaatschappijen handicap en chronische ziekte blijven gebruiken als criteria om mensen uit te sluiten, om torenhoge bijpremies te vragen of om de voorwaarden van een polis uit te hollen. Daarom heb ik tijdens de voorbije legislatuur met steun vanuit meerderheid en oppositie een wetsvoorstel ingediend dat paal en perk wil stellen aan dit soort praktijken", aldus Stevens.

De consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft in het verleden reeds meermaals verwezen naar het wetsvoorstel Stevens als zijnde een rechtvaardige en solidaire oplossing voor de aanslepende problematische verzekerbaarheid van mensen met een handicap of chronische ziekte. De segmentatiecriteria die verzekeraars ten opzichte van deze groep mensen hanteren, zijn in wezen niets anders dan discriminatiecriteria. Auteur(s): Helga Stevens, Uittredend Gemeenschapssenator Contactinfo:

Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Tel: 02 219 49 30 Fax: 02 217 35 10