TenneT


Hoogspanningsstations in Westland in gebruik genomen

23-06-2010

Westland Infra en TenneT

Twee nieuwe hoogspanningsstations in de regio Westland zijn woensdag 23 juni officieel in gebruik genomen door demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. Met de fysieke netuitbreiding is er weer voldoende capaciteit voor tuinders om hun decentraal geproduceerde elektriciteit, zonder de beperkende voorwaarden van het congestiemanagementsysteem, terug te leveren aan het landelijke elektriciteitsnet. Hiermee leveren zij een substantiële bijdrage aan het behalen van de doelstellingen van de overheid met betrekking tot het terugdringen van CO2 uitstoot.

De twee nieuwe hoogspanningsstations vormen een belangrijke schakel tussen de regio Westland en het landelijke hoogspanningsnet. In de afgelopen jaren maakten steeds meer tuinders gebruik van de mogelijkheid om door middel van warmtekrachtkoppeling (WKK) elektriciteit te produceren. Het aandeel van de glastuinbouw bedraagt momenteel 13 procent van het productievermogen in Nederland (3.300megawatt). In de regio Westland is het vermogen gegroeid van 150 MW in 2005 tot ruim 800 MW in 2010.

Investeringen in het net
Afgelopen jaren is volop geïnvesteerd om aan die toenemende vraag naar transport van elektriciteit tegemoet te komen. Zo zijn er diverse nieuwe kabelverbindingen aangelegd, onder andere naar Den Haag. Daarnaast zijn de twee nieuwe hoogspanningsstations in Westerlee en De Lier versneld gebouwd. Deze stations hebben in totaal circa 80 miljoen euro gekost. Voor de realisatie van station Westerlee heeft onder meer een groot transformatortransport plaatsgevonden. Doordat de lokale productie in deze regio ongeveer tweemaal zo groot is als de lokale afname, heeft ook Westland Infra aanzienlijke investeringen in het regionale transportnet gerealiseerd.

Congestiemanagement overbodig
Op weg naar de definitieve uitbreidingen is door TenneT en Westland Infra in recordtijd een innovatief systeem ontwikkeld om intensiever gebruik te maken van het bestaande net. Dit systeem genaamd 'congestiemanagement Westland' werkt als een toeritdosering op de snelweg. Tientallen tuinders konden dankzij dit congestiemanagementsysteem, nog voordat de fysieke capaciteit verder vergroot was, al over een aansluiting beschikken. TenneT en Westland Infra hebben met het goedwerkende systeem, dat door de recente netuitbreidingen niet langer nodig is, veel ervaring opgedaan.