Syntens

"Wij staan ieder keer versteld van het lef en het doorzettingsvermogen van MKB-ondernemers," zei gedeputeerde Lily Jacobs. Op 22 juni ontbeet zij samen met Syntens en de Brabantse ondernemers die een plaats behaalden in de MKB Innovatie Top 100. Onder hen zeven ondernemers uit West-Brabant. Tijdens de feestelijke bijeenkomst toonde de provincie Noord-Brabant hoe trots ze is op deze Brabantse bedrijven.

De hoogste verdieping van de provincie was een toepasselijke plek voor ondernemers die verder kijken dan hun neus lang is. En dat zijn er nogal wat. Van alle ondernemers die zich kwalificeerden voor de MKB Innovatie Top 100, komen er maar liefst 27 uit Brabant. Dat is bijna 30%. Murk Peutz, regiodirecteur van innovatienetwerk Syntens, weet hoe dat komt. "Brabantse ondernemers komen overal, ze praten met iedereen en bouwen voortdurend aan hun netwerk. Een belangrijke voorwaarde voor innovatie."

Innovaties in West-Brabant

In de Top 100 staan zeven bedrijven uit West-Brabant. Synbra Technology uit Etten-Leur ontwikkelde groene piepschuim bolletjes, vervaardigd uit plantaardige grondstoffen. Het bedrijf verwierf daarmee de eerste plaats in de top 100. Achter Synbra Technology eindigde op de vierde plaats Ecotax Beveiligingstechnieken uit Willemstad met een systeem dat piraterij op zee moet voorkomen: door heet water vanaf de scheepsreling te sproeien. Power Research Electronics uit Oosterhout werd vijfde met een chip die het mogelijk maakt zonne-energie te benutten voor mobiele telefoons; vooral handig in ontwikkelingslanden. Waterblock uit Zundert ontwikkelde een eenvoudig systeem voor de berging van overvloedig water en behaalde zo plaats tien. Mermans Glas in Breda (plaats 43) maakt het voor klanten gemakkelijk glazen deuren te bestellen en zelf te monteren. In Breda is het dankzij 2style4you (plaats 47) prettig kleding kopen vanwege een tevoren verstrekt online kledingadvies. En Giesen Design Consultancy (plaats 73) ontwikkelde een apparaat waarmee een anesthesist nauwkeuriger kan prikken.

Innovaties in de regio Eindhoven/Helmond

De hoogste notering in de Top 100 ging ook al naar een Brabants bedrijf. Synbra Technology in Etten-Leur ontwikkelde milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal in de vorm van groene piepschuim bolletjes, vervaardigd uit plantaardige grondstoffen. In de Top 100 staan in totaal negen bedrijven uit de regio Eindhoven/Helmond. GBO Projects uit Helmond eindigde op de 25ste plaats. Het bedrijf ontwierp de 'kroonring'. De ring past om elke lantaarn en bevat haken voor diverse zakken die keurig blijven hangen. Om werkzaamheden in de zorg beter op elkaar af te stemmen ontwikkelde Novicare in Best (plaats 29) een monitor voor cliënten en behandelaars. Advanced Ecolo Technologie in Helmond (plaats 35) heeft een systeem bedacht dat schoon water uit luchtvochtigheid maakt; interessant voor ontwikkelingslanden. NeoTrack systems uit Eindhoven (plaats 36) ontwikkelde een applicatie die het efficiënter maakt om te netwerken: door alleen in contact te komen met mensen waar je wat aan hebt. Customatraz uit Best (plaats 61) maakt orthopedische matrassen die thuis digitaal worden opgemeten. LedNed in Helmond (plaats 75) heeft Led verlichting toegepast op grotere objecten in het publieke, zakelijke en commerciële domein. In Veldhoven ontwikkelde 2M Engineering (plaats 78) schoenen die de voeten verwarmen en masseren. Validus uit Eindhoven (plaats 87) ontwierp labels met behulp waarvan precies is te traceren of een product echt of namaak is. En Colpac, eveneens uit Eindhoven, (plaats 99) ontwikkelde vouwbare containers waarmee ruimte én geld kan worden verdiend.

Groepsportret tijdens de bijeenkomst op het provinciehuis

Groepsportret tijdens de bijeenkomst op het provinciehuis (foto: Olaf Smit)

Cadeau

Gedeputeerde Jacobs is de betrokken ondernemers dankbaar voor hun inspanningen. "Mede dankzij u blijft innovatie op de agenda. En dat kunnen we in deze tijden van crisis maar al te goed gebruiken"' Murk Peutz prees op zijn beurt de provincie Noord-Brabant die als een van de weinige provincies niet het accent legt op één branche, maar breed inzet. Hij waarschuwde de ondernemers wel zeer alert te zijn op dreigende financieringsproblemen vanwege de kredietcrisis. "Zorg dat u erbij bent" Aan het slot van de bijeenkomst had de gedeputeerde nog een cadeau. Iedere ondernemer krijgt een speciale voucher die tijdens de Dutch Design Week in het najaar kan worden verzilverd bij een creatieve ondernemer. Die kan op zijn beurt zijn klanten helpen bij de marketing van het nieuwe product.