Gemeente Enschede

Bestrijding eikenprocessierupsen begonnen

De gemeente vraagt inwoners alert te blijven

Momenteel kunnen er in eikenbomen in de gemeente Enschede grote groepen eikenprocessierupsen voorkomen. Deze behaarde rupsen kunnen na aanraking gezondheidsklachten veroorzaken. Deze week is de gemeente Enschede begonnen met de bestrijding van de rupsen en nesten. De gemeente roept inwoners op eventuele waarnemingen te melden via telefoonnummer (053) 481 76 00.

Het aantal locaties met eikenprocessierupsen is, zoals het er nu uitziet, gelijk aan vorig jaar. Het enige verschil is dat er nu meer nesten binnen de bebouwde kom worden gevonden. De gemeente houdt deze locaties nauwlettend in de gaten en voorziet bomen van rood-wit waarschuwingslint met de tekst `pas op processierups.'

Herkennen
De rupsen bevinden zich in eikenbomen en zijn te herkennen aan hun grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en hebben lange brandharen. Inwoners wordt geadviseerd om eikenprocessierupsen niet aan te raken. Voor de bestrijding van eikenprocessierupsen in eigen tuin of op eigen terrein is de eigenaar of bewoner altijd zelf verantwoordelijk. Het advies is om altijd eerst contact met de gemeente op te nemen en de nesten niet zelf te verwijderen. De gemeente kan inwoners eventueel doorverwijzen maar een professioneel bedrijf.

22-6-2010_rupsen_in_processie_over_waarschuwingslint.jpg

In aanraking geweest met de rups?
Als inwoners het vermoeden hebben in aanraking te zijn geweest met de eikenprocessierups worden zij geadviseerd om contact op te nemen met hun huisarts. De huisartsen zijn geïnformeerd door de GGD. De behandeling van brandharen begint met het zo goed mogelijk afspoelen van de huid en het uitspoelen van geïrriteerde ogen. Krabben of wrijven verspreidt de haren, wat de klachten kan verergeren. Ook kleding moet goed worden gewassen en uitgespoeld.

Wat doet de gemeente?
De gemeente bestrijdt volgens regionale afspraken en een landelijke leidraad. Dit komt er op neer dat in eerste instantie alleen de nesten op openbare gronden met een hoog risico worden verwijderd. Dit zijn bijvoorbeeld locaties met een zeer hoge plaagdruk of locaties waar veel bezoekers komen, zoals langs een doorgaand fietspad of bij scholen. Plaatsen waar de eikenprocessierups wordt gesignaleerd worden door de gemeente gemarkeerd met rood-wit waarschuwingslint. De gemeente kan echter niet alle locaties met aantastingen markeren of bestrijden. Als er geen borden staan of er geen lint hangt is dit geen garantie dat er geen eikenprocessierupsen aanwezig zijn. Daarom roept de gemeente op om de komende tijd alert te zijn in de buurt van bomen en groen. Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op het digitale loket van de gemeente op www.enschede.nl onder het zoek op "eikenprocessierups"

TVEnschedeFM heeft opnames gemaakt van de bestrijding. Het filmpje is vrij toegankelijk via youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=yXa77jg33yg