Gemeente Breda

Aantal bezoekers Bredase coffeeshops gestabiliseerd

Het aantal bezoekers van Bredase coffeeshops is gestabiliseerd. Ook is er geen toename van de overlast rond coffeeshops. Dat blijkt uit metingen die Gemeente Breda sinds september vorig jaar maandelijks uitvoert bij Bredase coffeeshops.

Met deze metingen kan de gemeente inzicht krijgen in een eventuele toename en herkomst van bezoekers als gevolg van de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal. Ondanks de stabilisatie van de bezoekersaantallen willen gemeente, politie en justitie nadrukkelijk de vinger aan de pols houden. De metingen gaan daarom door en in oktober 2010 volgt er een nieuwe rapportage. Het monitoren van bezoekersaantallen maakt deel uit van het Actieprogramma Aanpak Drugsproblematiek.

Na de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal was de verwachting dat klanten massaal naar Breda af zouden reizen. Met een toename van overlast tot gevolg. Tot op heden is dat niet gebleken. In september 2009 startte de gemeente Breda met metingen bij de Bredase coffeeshops om zo inzicht te krijgen in de eventuele toename van bezoekers en de herkomst van bezoekers. In maart werd een laatste meting gehouden. Ten opzichte van de meting in september blijkt er wel een toename van bezoekers van 30%, maar dat percentage blijft al maanden nagenoeg gelijk. Daarvan is 59% afkomstig uit Nederland en 41% uit het buitenland. De Nederlandse klanten komen voor 72% uit Breda, voor 6% uit West-Brabant en voor 6% uit Oosterhout waar geen coffeeshops zijn. De buitenlandse klanten komen voor 57% uit België, voor 24% uit Frankrijk en voor 19% uit Oost-Europa (vooral uit Polen).

Behalve de metingen van bezoekersaantallen is in maart ook de uitkomst meegenomen van een eindmeting onder omwonenden naar de beleving van de overlast en zijn overlastsituaties geregistreerd in de directe omgeving van de coffeeshops. Daaruit blijkt dat de overlast sinds de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal niet groter is geworden.

Om het drugstoerisme te ontmoedigen, zetten politie, justitie en gemeente ook de handhavingsacties op vooral illegale verkooppunten onverminderd voort. Dat geldt ook voor de integrale handhavingsacties op basis van het convenant âVrijplaatsenâ en in de gebieden die in het vorig jaar gepubliceerde COT-rapport kwetsbaar werden genoemd. Door deze acties en door opsporingsacties van de politie werden sinds vorig jaar drie illegale verkooppunten in de Boschstraat en één op de Haagdijk gesloten.

Onderdeel van het actieplan is ook de aanpak van hennepkwekerijen. In 2009 werden in Breda 128 kwekerijen geruimd. In de eerste vijf maanden van dit jaar waren dat er 36. Verschillende branden hebben het gevaar van deze kwekerijen weer eens aangetoond en daarmee de noodzaak door te gaan met de aanpak ervan.
Het Actieprogramma Aanpak Drugsproblematiek, waar de metingen deel van uitmaken, is opgesteld naar aanleiding van aanbevelingen in bovengenoemd COT-rapport over de drugsscenes in Breda.

Breda, 23 juni 2010

Â

PS:

Hieronder kunt u de bijbehorende documenten inzien.

Monitor overlast drugstoerisme, rapportage juni 2010 Actieprogramma drugs 2009