Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Sharia Incorporated: vergelijkende studie naar de nationale rechtssystemen in twaalf moslimlanden

Onder auspiciën van het Leids Universitair Centrum voor de studie van Islam en Samenleving (LUCIS) en het Van Vollenhoven Instituut voor Recht en Bestuur, verschijnt op 23 juni de publicatie Sharia Incorporated: A Comparative Overview of the Legal Systems of Twelve Muslim Countries in Past and Present. De eerste fase van dit project is in 2003 door prof.mr. Jan Michiel Otto opgestart in het kader van het WRR-project over islamitisch activisme dat o.a. leidde tot de Verkenning Sharia en nationaal recht. Rechtssystemen in moslimlanden tussen traditie, politiek en rechtsstaat (2006).

In Sharia Incorporated worden de nationale rechtssystemen van twaalf moslimlanden vergeleken, met als hoofdvraag welke positie de sharia inneemt in het nationale recht van die landen. Tijdens de gelijkhamige LUCIS-conferentie is er gelegenheid voor de auteurs om met vakgenoten enkele conclusies en bevindingen te bespreken.

Meer informatie

Sharia Incorporated - Conferentie LUCIS 22 en 23 juni 2010 Sharia Incorporated: A comparative overview of the legal systems of twelve Muslim countries, J.M. Otto (red.) Leiden University Press

WRR-Verkenning Sharia en nationaal recht J.M. Otto (2006) WRR-Rapport Dynamiek in islamitisch activisme (2006), Dynamism in Islamic activism (vertaling, 2006)
WRR-Rapport De Europese Unie, Turkije en de islam (2004), The European Union, Turkey and Islam (vertaling, 2004)