Senternovem

23-06-2010 |

Innovatieve projecten met oppervlaktewater als warmte- en koudebron

Eind mei zijn twee innovatieve projecten van Nuon in Amsterdam Zuidoost en van de Maastoren in Rotterdam op koude-warmtegebied geopend.

De nieuwe koudecentrale van Nuon in Amsterdam Zuidoost maakt gebruik van het koude water in de nabijgelegen Ouderkerkerplas. Voor de Maastoren wordt onder meer het water van Maas gebruikt voor de warmte- en koudeopwekking en de sprinklerinstallatie.

Nuon in Amsterdam
Amsterdam Zuidoost is na de Amsterdamse Zuidas het tweede gebied in Nederland dat gebruik maakt van oppervlaktewater als milieuvriendelijke koeling. Nuon is het eerste energiebedrijf in Nederland dat met deze techniek gebouwen voorziet van comfortabele koude. Als kantoren en gebouwen hun traditionele koelmachines vervangen door een aansluiting op de Nuon koudecentrale, kunnen ze een CO2-reductie van wel 75% behalen.

Maastoren in Rotterdam
De Maastoren, het hoogste kantoorgebouw van Nederland, haalt 95% van de koeling en warmte uit de Maas. In de zomer en winter wordt het rivierwater gebruikt om de warmte- en koudebron te laden. In het voor- en najaar is het water direct bruikbaar om het gebouw te koelen of te verwarmen. Er is ook geen stadsverwarmingsaansluiting meer nodig voor het piekverbruik. Zo wordt de CO2-uitstoot vrijwel gehalveerd.