Senternovem

EMBARGO TOT MAANDAG 28-06-2010 12:00 uur

23-06-2010 |

Cursus energiebewust makelen voor makelaars

De nieuwe cursus `Energiebewust makelen' moet de beroepsgroep makelaars en taxateurs bewustmaken van hun adviserende rol op het gebied van energiebesparende maatregelen. NL Energie en Klimaat heeft de cursus ontwikkeld in samenwerking met het nationale besparingsprogramma Meer Met Minder, Milieu Centraal en VBO Makelaar.

De cursus `Energiebewust makelen' is onderdeel van de permanente educatie die makelaars moeten volgen om hun certificering te behouden. De cursus gaat in op energiebesparende maatregelen, het energielabel, de adviesrol van makelaars en de toepassing van de Energiebesparingsverkenner. "Het is voor het eerst dat we zo direct samenwerken met de makelaars en zo dicht op de praktijk zitten", aldus projectleider Marijke Wobben van NL Klimaat & Energie.

Nieuwe rol
De toekomstige energiekosten van een woning bepalen voor een belangrijk deel de vaste maandelijkse lasten. Toch kijken kopers daar vaak niet naar. De makelaar die de bezichtigde woningen energetisch met elkaar vergelijkt, biedt zijn klanten meer informatie voor een goede aankoopbeslissing. Met deze nieuwe adviesrol kunnen makelaars zich onderscheiden in de markt.

Goed moment
Wanneer mensen een huis kopen is dit een uitgelezen moment voor een energie-advies. Veel consumenten denken dan na over aanpassingen of verbouwingen. Het kost op dat moment relatief weinig tijd en geld om energiebesparende maatregelen te nemen. Bovendien zijn de maatregelen via de hypotheek te financieren. Het is daarom belangrijk dat makelaars bewust zijn van de mogelijkheden die er op het gebied van energiebesparing zijn en dit ook actief aan hun klanten overbrengen.

Snelle manier
De cursus is positief ontvangen door de makelaars. Vooral de Energiebesparingsverkenner gooit hoge ogen. Wobben: "Het is volgens de deelnemers een snelle manier om een degelijk, betrouwbaar overzicht te krijgen van maatregelen die een positief effect hebben op het energielabel, energierekening en de investeringskosten." Als makelaars interesse hebben gewekt bij de huizenkoper, kan deze via Meer Met Minder advies op maat krijgen en een geschikte aannemer of installateur vinden.

Meer informatie

Noodzaak: energielasten beheersbaar houden voor lagere inkomens
De consument beslist: Hoe woningeigenaren kiezen voor energiebesparing