Senternovem

23-06-2010 |

CBS brengt energieverbruik woningen in kaart

Cijfers opgenomen in Klimaatmonitor

Welke gemeente heeft de meest energiezuinige appartementen op haar grondgebied? En: in welke buurt binnen de gemeentegrenzen valt met maatwerk nog veel winst te behalen? Op dergelijke vragen is aan de hand van nu beschikbare cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van het energieverbruik van woningen een antwoord te geven.

Vooralsnog hebben de cijfers betrekking op 2006. Ook voor 2004 zijn cijfers beschikbaar. Binnen afzienbare tijd komen ook de cijfers vanaf 2006 beschikbaar. "Dan is het dus mogelijk een trend in kaart te brengen", zegt Gert Nijsink, adviseur klimaatbeleid gemeenten van NL Energie en Klimaat. "De gegevens zijn inmiddels toegevoegd aan de Klimaatmonitor, een online databank boordevol gegevens over energieprestaties van Nederlandse gemeenten."

Woning-, buurt- of wijkniveau

De cijfers van het CBS zijn onderverdeeld naar verschillende categorieën woningen: appartementen, tussenwoningen, hoekwoningen, `twee onder een kappers', vrijstaande woningen' en `type onbekend'. Nijsink: "Gemeenten kunnen zo per woningtype hun eigen prestaties vergelijken met andere gemeenten. Daarnaast is het mogelijk aan de hand van de CBS-gegevens in te zoomen op buurt- of wijkniveau. Wanneer blijkt dat er in een bepaalde wijk binnen de gemeentegrenzen sprake is van een hoog verbruik, kunnen ze eventueel een maatwerkaanpak voor die wijk opzetten."

Enorme klus
Cijfers over het energieverbruik van woningen zijn voor gemeenten erg waardevol, zegt Nijsink. "Tot nu toe waren die eenvoudigweg niet voorhanden en gemeenten zaten er echt op te wachten. Nu is het veel eenvoudiger om te monitoren of ze de eigen doelstellingen halen." De reden dat het vooralsnog alleen cijfers betreft over de jaren 2004 en 2006 is gelegen in de omvang van de klus, maakt Nijsink duidelijk: "Het `probleem' was dat het CBS weliswaar beschikte over meter-gegevens van de netbeheerders en over adressenbestanden. Maar van die adressen moet je weten wat er zit. Is het een woning, of is het een bedrijf? En als het om een woning gaat, wat voor woning is het dan? In het geval van een flatgebouw heb je vaak te maken met één meter voor misschien wel honderd woningen. Dat moet je allemaal uitzoeken. En er zijn zeven miljoen woningen in Nederland. Nu die klus geklaard is, verwacht ik dat de cijfers voor de jaren na 2006 relatief snel zullen volgen."