Senternovem

23-06-2010 |

Slimmere energie aanpak via Activiteitenbesluit

Is het mogelijk om kosten-effectief energie te besparen en tegelijkertijd te voldoen aan het Activiteitenbesluit? Slimme Energie (NL Energie en Klimaat) en InfoMil (NL Milieu en Leefomgeving) laten in een gezamenlijk aanpak zien, dat dit prima samengaat.

Beide partijen benaderen het thema energiebesparing vanuit verschillende invalshoeken, zeggen Hans Scherpenzeel van Slimme Energie en Patrick Dijk van InfoMil: "InfoMil ondersteunt de toezichthouders Wet milieubeheer en vertegenwoordigt daarmee de wereld van de regulering van een zuinig gebruik van energie. Ook het Activiteitenbesluit maakt hiervan deel uit. Slimme Energie wil marktpartijen stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Hoewel het verschillende invalshoeken zijn, kunnen wij elkaars effectiviteit versterken." Vooralsnog krijgt het gezamenlijk optrekken van beide partijen vooral gestalte in de communicatie en informatieverstrekking richting marktpartijen en toezichthouders. Scherpenzeel: "We laten nadrukkelijk zien welke instrumenten je kunt inzetten en wat het kan opleveren."

Win-win
Het Activiteitenbesluit verplicht bedrijven met een bepaald energiegebruik (zowel gas als elektriciteit) om energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Dijk: "Vaak zien bedrijven de wetgeving als last. Voor de plicht om energiebesparende maatregelen te nemen geldt echter dat deze maatregelen zichzelf sowieso terugverdienen en soms zelfs een extra kostenbesparing opleveren. Zeker als je het slim aanpakt kun je én aan de verplichting voldoen én ook nog eens voordeliger uit zijn: win-win." Scherpenzeel: "Zo'n slimme aanpak is bijvoorbeeld mogelijk via de instrumenten die Slimme Energie de marktpartijen aanbiedt, zoals de Energiebesparingsverkenner voor utiliteitsbouw en de Installatie Performance Scan."

Duurzame meerjaren onderhoudsplanning
Ook de methodiek voor duurzame meerjaren onderhoudsplanning die Slimme Energie ontwikkelt, is één van die instrumenten. Scherpenzeel: "In een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan laat je het nemen van energiebesparende maatregelen samenvallen met natuurlijke momenten van onderhoud: het is niet echt zinvol HR++ glas te plaatsen als de kozijnen net vernieuwd zijn. Het is veel zinvoller dat te doen op het moment dat je sowieso iets aan je kozijnen en de ramen moet doen. Dan hoef je bovendien niet de hele maatregel terug te verdienen, maar alleen de meerkosten bovenop de toch al geplande kosten van het onderhoud. Is de meerinvestering eenmaal terugverdiend, dan ga je eenvoudigweg geld verdienen. Pure winst. Als een bedrijf op die manier de maatregelen neemt die verplicht zijn volgens het Activiteitenbesluit,is dat uiteindelijk heel voordelig."