Senternovem

23-06-2010 |

Onafhankelijke veldtesten warmtetechnieken gaan van start

De Europese aanbesteding `Veldtesten van warmtetechnieken in de woningbouw' is afgerond. Het project is gegund aan een samenwerkingsverband van ZON Energie Ontwikkelingsbedrijf B.V. en ECN. De voortgang en resultaten van dit project zijn vanaf december te volgen via de NEW-site.

In opdracht van Agentschap NL gaan ZON Energie Ontwikkelingsbedrijf B.V. en ECN twee jaar lang de prestaties van de warmtetechnieken in de praktijk meten bij honderd woningen. Ze testen HR cv-ketels, zonneboilers, micro-WKK's, warmtepompboilers en balansventilatie-units. Per techniek worden twintig woningen gemonitord, waarbij zo veel mogelijk gevarieerd wordt in productmerken en -typen.

Onderling vergelijkbaar
Jorieke Rienstra, NEW-adviseur Warmte en gebouwde omgeving: "Tot nu toe werd er vaak van uitgegaan dat de prestaties van warmtetechnieken in de praktijk hetzelfde zijn als onder laboratoriumcondities. Maar de laboratoriumomstandigheden blijken behoorlijk af te wijken van de jaarlijkse bedrijfscondities en hieraan gekoppeld dus ook de prestaties. Dat is echter nog maar weinig op grote schaal onafhankelijk getest. De veldtesten leveren onafhankelijke gegevens die ook onderling vergelijkbaar zijn. Daarmee kunnen bedrijven en consumenten een betere afweging maken tussen de diverse technieken."

Eerste gegevens in december verwacht
In opdracht van Agentschap NL is een monitoringsprotocol ontwikkeld op basis waarvan de veldtesten worden ingericht. Dit protocol geeft een overzicht van de te meten energiestromen, de kwaliteit van meetapparatuur en de wijze van dataverwerking. Op 1 november 2010 starten de metingen. De eerste gegevens worden een maand later verwacht. Deze zullen geanonimiseerd openbaar gemaakt worden. Wijzigingsdatum |

23-06-2010