Senternovem

23-06-2010 |

Notitie `Warmtekrachtkoppeling' geeft aanzet tot discussie

Voor de waardering van warmte en elektriciteit uit WKK worden zes verschillende definities, methodes en referenties gebruikt. Dat bemoeilijkt onderlinge vergelijking. NEW heeft daarom een inventarisatie laten maken van de gebruikte methodieken. De discussienotitie `Warmtekrachtkoppeling (WKK)' is nu te downloaden via de NEW-site.

Lex Bosselaar, programmaleider NEW: "Om de energie- en CO2-besparing van WKK uit te kunnen rekenen, is een referentiesituatie nodig. Daarnaast is het soms nodig om de gebruikte brandstof toe te wijzen aan de twee soorten output: warmte en stroom. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de ene partij de warmte afneemt, en de andere de stroom. Voor beide rekenexercities hanteren overheden en bedrijfsleven zes of meer verschillende manieren. Dat maakt heldere vergelijkingen onmogelijk."

Inventarisatie
De inventarisatie had als doel om aan de hand van een overzicht een discussie te starten over de verschillende methoden. Deze studie zal gebruikt worden om tot een eenduidige methode te komen, zodat in de uniforme maatlat naar deze methode verwezen kan worden. Lex Bosselaar, programmaleider NEW: "Voor de Uniforme Maatlat zullen we de meest geschikte referentie kiezen. Het rapport toont echter aan dat in sommige gevallen een andere referentie voor de hand ligt. Het rapport biedt suggesties voor de referentie die het best aansluit bij de vraag die beantwoord moet worden."

Aanbevelingen
De discussienotitie maakt het eveneens mogelijk om met goede argumenten de brandstof over warmte en stroom te verdelen. Bosselaar: "Het belangrijkste is: kies een methode die de elektriciteit- en warmtebesparing eerlijk verdeelt en die in meerdere situaties toepasbaar is. Een dergelijke methode moet te gebruiken zijn bij zowel een grote centrale als micro-WKK, en door zowel de industrie als bijvoorbeeld de glastuinbouw."

Inzicht
De discussienotitie `Warmtekrachtkoppeling (WKK)' geeft dus geen kant-en-klare oplossing, maar wel inzicht in de stand van zaken. "We maken de inventarisatie nu openbaar in de hoop dat de diverse partijen die berekeningen rondom WKK maken of belang hebben bij WKK de discussie verder oppakken."