Gemeente Eersel


Persbericht; Reactie regiogemeenten op advies Alders

Persbericht Â
Â
Â

Eersel, 23 juni 2010

Â

Reactie regiogemeenten op advies Alders

âTot 10.000 extra burgervliegbewegingen akkoord, dan evaluerenâÂ

Â

Eindhoven Airport krijgt van vijf regiogemeenten (Best, Eersel, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven) ruimte voor een duurzame én begrensde ontwikkeling. Van belang hierbij zijn samenhangende afspraken over burgerluchtvaart én militair vliegverkeer. Binnen een totale geluidsruimte van 9 km2 zijn de gemeenten akkoord met uitbreiding van de burgerluchtvaart, tot maximaal 10.000 vliegbewegingen extra (6 km2). De verruiming van de weekendopenings-tijden in het advies kan niet rekenen op instemming van de regiogemeenten.

Â

Plafond aan groei

In technische termen betekent dit dat de regiogemeenten zich tot 2020 committeren aan maximaal 6 km2 âcivieleâ geluidsruimte, binnen het totaalplafond van 9 km2. Het advies gaat uit van doorgroei van de burgerluchtvaart tot 9,3 km2 in 2020 (25.000 vliegbewegingen extra in totaal). Bij de regiogemeenten bestaat hiervoor geen draagvlak.

Van belang is dat er goede afspraken met Defensie komen over de benodigde ruimte voor het militair vliegverkeer en verplaatsing van militaire functies. Op deze manier is beter voorspelbaar wanneer militair vliegverkeer gaat plaatsvinden. Zo wordt voor de omgeving de dreiging van een onaanvaardbare overlast weggenomen. Uiteraard begrijpen wij dat dit verkeer op bepaalde tijdstippen nodig is.

Afhankelijk van de nog te maken afspraken kan er ruimte komen voor verdere ontwikkeling van de burgerluchtvaart. De geplande evaluatie in 2015 is een goed moment om dit te bezien.

Â

Wij zijn tevreden over de maatregelen die hinder zullen beperken. Wij denken hier aan het invoeren van glijvluchtlandingen, geleidelijk verbieden van âlawaaibakkenâ en optimaliseren van vertrekroutes (o.a. niet vliegen boven bebouwing). Verder wordt er geïnvesteerd in duurzaamheid, innovatie en verbetering van de infrastructuur. Tot slot zijn we te spreken over de onafhankelijke klachtenbehandeling en het bijhouden van de hinderbeleving.

Â

Openingstijden

In het belang van de omgeving hebben de regiogemeenten aangedrongen op beperktere openingstijden voor de zonâ en feestdagen. Helaas maakt het advies een einde aan het huidige relatief rustige weekendregime: de luchthaven zal elke dag open zijn van 7.00 tot 23.00 uur.

De maatschappij die op de luchthaven met vier toestellen haar thuisbasis krijgt, mag met deze vliegtuigen tot 24.00 uur landen. Om de zondag enigszins te ontzien, komt er een verbod op âlawaaibakkenâ. Ook is het doel om met de âhome carrierâ af te spreken op zondag met twee toestellen een uur later te vertrekken (vanaf 8.00 uur). De regiogemeenten kunnen zich niet vinden in deze ruimere openingstijden.

Â

Â

Vervolg

Na een besluit van het nieuwe kabinet blijven de vijf regiogemeenten graag aan de Alderstafel meepraten over de uitvoering van het advies én de verdere ontwikkelingen na 2015. Ze vertrouwen erop dat de evaluatie opening zal bieden tot door alle partijen gedragen afspraken voor de tweede ontwikkelingsfase. De vijf gemeenten vertegenwoordigen ruim 235.000 inwoners in het gebied waar de overlast van het vliegverkeer het grootst is.

Â

Einde persbericht

_______________________

10.000 vliegbewegingen zijn 5.000 vluchten (start en landing).