Provincie Noord-Holland

Gedeputeerde en kinderen knutselen voor zonne-energie

23 juni 2010 - Nieuwsartikel

Zonnebloemen die draaien op het licht van de zon! Op woensdag 23 juni bracht Noord-Hollands gedeputeerde Bart Heller (duurzame energie) een bezoek aan groep 8 van basisschool de Zeester in Beverwijk, dat helemaal in het teken stond van zonne-energie.

Vooraf kregen de kinderen een les over zonne-energie van Picosol, een organisatie die kleinschalige toepassingen van zonnestroom in ontwikkelingslanden ondersteunt. Het lespakket van Picosol wordt ondersteund door Natuur en Milieueducatie van de Milieudienst IJmond. Bart Heller knutselt mee aan de zonnebloemen (Foto Marisa Beretta) Bart Heller knutselt mee aan de zonnebloemen (Foto Marisa Beretta)

Gedeputeerde Heller praatte met de kinderen over duurzame energie. De leerlingen legden Bart Heller het vuur na aan de schenen: waarom ligt Noord-Holland niet vol met zonnepanelen? Wat doet u thuis aan energiebesparing? En waarom komt u met de auto? Daarna knutselden ze samen zonnebloemen. In deze bloemen zitten zonnecellen, waardoor ze draaien op zonne-energie! Dit werd natuurlijk ter plekke getest, met de hele klas en Heller op het schoolplein.
Groep 8 demonstreert de draaiende zonnebloemen samen met de gedeputeerde (Foto Marisa Beretta) Groep 8 demonstreert de draaiende zonnebloemen samen met de gedeputeerde (Foto Marisa Beretta)

In de week dat ook de langste dag van het jaar valt, schenkt de provincie Noord-Holland extra aandacht aan zonne-energie. Dit in het kader van haar programma duurzaam bouwen, één van de speerpunten van het Noord-Hollands duurzame energiebeleid.
Nadruk in het programma ligt op het meters maken in duurzaam bouwen. Noord-Holland doet dit door in te zetten op energiebesparing en de toepassing van duurzame energie in nieuwbouw en bestaande bouw. De provincie trekt dan ook maar liefst 1 miljoen euro uit voor plaatsing van zonnepanelen op zichtbare locaties in Noord-Holland.
---