VNG: komende kabinetsperiode geen nieuwe wetten ruimtelijke ordening
23/06/2010 15:16
VNG
Veel grote gemeentelijke projecten lopen vertraging op door een overvloed aan regels, procedures en betrokken partijen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept het nieuwe kabinet op om zowel de goede punten uit de Crisis- en herstelwet te verankeren als terughoudend te zijn in het opstellen van nieuwe regels voor ruimtelijke ordening.
Grote projecten hebben vaak te maken met onaanvaardbare vertragingen. De oorzaken daarvan zijn divers: comlexe regelgeving, een opeenstapeling van wijzigingen, onderlinge discussies tussen overheden en bezwaren van betrokkenen in een laat stadium van het project. Al deze factoren zorgen er voor dat gemeenten in een onwerkbare situatie terechtkomen met als gevolg een impasse in de besluitvorming en stilstand van projecten.
Om hier een eind aan te maken is het noodzakelijk dat er een compacte en efficiënte besluitprocedure komt. Dat kan door vroeg in het proces te investeren in een principebeslissing waar zowel de politiek als de burgers bij zijn betrokken. Hierop is één keer bezwaar en beroep mogelijk. Daarna komt de uitvoeringsfase. Zo zorg je voor bundeling van de procedures en bied je tegelijkertijd voldoende rechtsbescherming. De Crisis- en herstelwet is op deze uitgangspunten gebaseerd. De VNG wil dat na de evaluatie van deze wet de goede punten daaruit permanent worden verankerd in de wetgeving.
VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma sprak vandaag tijdens een congres van het Nederlands Instituut voor de Bouw: "Wij zoeken het niet in nieuwe regelgeving. Er zijn genoeg wettelijke regelingen die al ingewikkeld genoeg zijn, vooral als je ze in samenhang met elkaar moet gebruiken. Wij zien daarom meer in een beter gebruik van bestaande regelgeving want die biedt vaak voldoende mogelijkheden om problemen op te lossen."
De VNG vraagt het rijk een onderzoek te starten waarin alle onbenutte mogelijkheden in het omgevingsrecht worden verkend en gemeenten ondersteuning te bieden om die mogelijkheden toe te passen. Dat kost tijd, maar zal naar verwachting efficienter zijn dan nieuwe wetgeving of wijzigingen op bestaande wetten te introduceren.
Den Haag, 23 juni 2010
Vereniging Nederlandse Gemeenten