Milieudienst Rijnmond

Vijfhonderd Rotterdamse brugklassers fietsten met Ride2Scool 54.000 kilometers

23.06.2010 15:00
Persbericht communicatie DCMR Milieudienst Rijnmond in samenwerking met de Rotterdamse diensten dS+V en sport en recreatie

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 91 procent van de kinderen op het VWO fietst, tegenover 29 procent van de kinderen op het VMBO. Dit was aanleiding voor de gemeente Rotterdam om een fietsproject te organiseren voor brugklassers: Ride2Scool. Inmiddels hebben bijna vijfhonderd brugklassers samen maar liefst 54.000 kilometers weggetrapt. Om een vergelijking te maken: een Tour de France wielrenner fietst de komende weken ruim 3.600 kilometer van Rotterdam naar Parijs. De brugklassers hebben ook ervaren hoe het is om een 'Tourétappe' te fietsen, op zes scholen konden ze het virtuele parcours fietsen door Rotterdam. Dinsdag 22 juni vond de Ride2Scool prijsuitreiking plaats op sportlocatie Lloyd's Multiplein in Rotterdam.

Uitreiking certificaten

Meer jongeren op de fiets, dat was het doel van de campagne die DCMR Milieudienst Rijnmond samen met de diensten Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting en Sport en Recreatie heeft gelanceerd. Van en naar school fietsen stond in de vier Ride2Scoolweken centraal bij de brugklassers van zeven Rotterdamse middelbare scholen. De brugklassers speelden de hoofdrol in de campagne. Letterlijk, want voor de posters zijn geen fotomodellen ingezet maar de brugklassers zelf. Op een enkele school heeft slechts éénvijfde van de brugklassers geen fiets. Voor deze brugklassers werden vanuit Ride2Scool fietsen in bruikleen gegeven. Om het project te borgen, gaven sportdocenten van de scholen de Ride2Scool fietslessen. Met fietscomputers konden brugklassers zelf bijhouden hoeveel kilometers ze fietsten.

Leerlingen poseren met de certificaten

Gemeente Rotterdam vindt fietsen belangrijk

Fietsen is gezond, draagt bij aan het beperken van overgewicht en aan een schonere lucht. Een win-win situatie. Reden voor de gemeente Rotterdam om vanuit verschillende programma's het project te ondersteunen: Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit, Actieprogramma Verkeer en Vervoer en Le Grand Départ - Side Events. Ride2Scool sluit ook aan bij het stedelijk programma Rotterdam Lekker Fit! Doel van de gemeente Rotterdam is niet alleen om in aanloop naar de Le Grand Départ van de Tour de France Rotterdammers enthousiast te maken om te fietsen. Rotterdammers dienen ook vaker de fiets te pakken omdat het gezond is en omdat het een milieuvriendelijk vervoersmiddel is. De gemeente Rotterdam hoopt dan ook dat het programma met name kinderen aanzet om naar school te blijven fietsen. Een andere doelstelling is de fietsveiligheid. In Rotterdam zijn 12 procent van alle fietsslachtoffers jongeren tussen 12 en 15 jaar.

Deelnemende scholen

Aan deze campagne hebben de volgende scholen meegedaan: Hugo de Groot, Palmentuin, Veenoord, Accent PrO Centrum, Thorbecke Prinsenlaan, CSG Calvijn Lombardijen en Mavo Delfshaven.