Unicef


"Maatregelen voor jonge vreemdelingen niet ver genoeg"

UNICEF en Defence for Children zijn ontevreden over de maatregelen die demissionair minister Ernst Hirsch Ballin heeft genomen ter verbetering van de vreemdelingenbewaring van alleenstaande minderjarige jongeren. "Een cel blijft een cel."

23 juni 2010, Den Haag
Kinderen in een asielzoekerscentrum

Afgelopen maandag liet de minister in een brief aan de Tweede Kamer weten dat jonge alleenstaande vreemdelingen die sinds eind 2008 vastzitten in jeugdgevangenis De Maasberg in Overloon meer vrijheid krijgen. UNICEF en Defence for Children (DCI) hadden daar eerder al kritiek op gegeven.

Met de maatregel kunnen de jonge vreemdelingen binnenkort hun cel uit. Maar ze mogen dan niet ver weg en moeten zich een aantal keer per dag melden.

Vrijheidsbeperking

"Met het voorstel is er een stap gezet richting vrijheid, maar de maatregelen die de minister aankondigt, zijn zeer mager en komen niet tegemoet aan de eisen uit het Kinderrechtenverdrag," aldus de kinderrechtenorganisaties. Nog steeds is er met deze maatregel een vrijheidsbeperking wat in strijd is met het verdrag.

Daarom pleit UNICEF voor fatsoenlijke en kleinschalige opvang waarin de jongeren hulp krijgen in de opbouw van een perspectiefvol bestaan. Dat betekent dat ze naar school moeten kunnen gaan, vriendschappen moeten kunnen opbouwen en een sociaal leven moeten kunnen hebben.

Voor meer achtergrondinformatie: naar www.geenkindindecel.nl.