Gemeente Deurne


Persberichten

Brabantse gemeenten doen onderzoek naar risicobeleving en informatiebehoefte inwoners

Logo veilig Deurne

In de provincie Noord-Brabant wordt de komende weken een onderzoek gedaan naar de risicobeleving van haar inwoners. In totaal elf gemeenten, verspreid over de provincie, doen eraan mee. De gezamenlijke veiligheidsregio's coördineren het project. Doel van het onderzoek is te achterhalen hoe de inwoners denken over mogelijke risico's in hun omgeving en welke informatie ze daarover willen ontvangen. De onderzoeksresultaten moeten de gemeenten en veiligheidsregio's helpen om de komende jaren hun informatie goed af te stemmen op die behoefte.

Het begrip omgevingsrisico's is veelomvattend. Hierbij kunnen we denken aan het transport, opslag en verwerking van gevaarlijke stoffen. Maar ook aan lucht-, bodem- of watervervuiling, overstromingen, bos- en heidebrand of epidemieën. Niet iedereen vindt al deze verschijnselen even bedreigend, of staat er bij stil. Door dit onderzoek willen de deelnemende gemeenten, provincie en veiligheidsregio's een beter beeld krijgen wat de inwoners als risico's ervaren en wat ze er over willen weten. Op basis van de uitkomsten kan het risicocommunicatiebeleid en in te zetten middelen en activiteiten voor de komende jaren verder worden ontwikkeld en uitgevoerd.

Onderzoeksopzet
Rond 2 juli worden in totaal bijna 16 duizend vragenlijsten verzonden naar een representatieve groep inwoners in de gemeenten Gilze en Rijen, Goirle, Bergen op Zoom, Tilburg, Waalwijk, Woensdrecht, Deurne, Eersel, Oss, Valkenswaard en Veghel. Verder worden 200 willekeurig gekozen personen in die gemeenten gebeld voor een korte telefonische enquête. De verschillende gemeenten vormen samen een goede afspiegeling van de provincie Noord-Brabant, waardoor de onderzoeksresultaten provinciebreed gebruikt kunnen worden.
Ook worden er digitale vragenlijsten uitgezet via de zogeheten social media (Hyves).
Mensen die een schriftelijke vragenlijst hebben ontvangen mogen hem ook digitaal invullen via de website van hun gemeente. Dat geldt ook voor inwoners van de deelnemende gemeenten die géén enquête thuis hebben ontvangen. Ook zij kunnen op de gemeentesite toegang krijgen tot de digitale enquête.

Aanleiding
Na de rampen in Enschede en Volendam was het advies aan de regering dat de overheid actiever dan voorheen met mensen contact moeten leggen en ze informeren over allerlei risicobronnen bij hen in de buurt. Niet alleen over wáár zich risicobronnen bevinden maar ook wat de gevolgen zijn bij een mogelijk ongeluk of calamiteit. Verder wat de overheid en risicobronnen zelf aan maatregelen nemen om de kans op incidenten of rampen zo klein mogelijk te maken. Ten slotte moeten inwoners ook adviezen krijgen hoe ze zichzelf zo goed mogelijk kunnen beschermen tegen de gevolgen van een ramp. Maar ook wat ze kunnen doen om een calamiteit te voorkomen, preventieve maatregelen dus.

Gemeente Deurne | Postbus 3, 5750 AA, Deurne | Markt 1, 5751 BE, Deurne | Tel. 0493 387 711 | info@deurne.nl