Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Alkmaarse waterbodem weer schoon!

Publicatiedatum : 23 juni 2010

Ook het Alkmaarse deel van het Noordhollandsch Kanaal is gebaggerd.

Ruim 250.000 kuub verontreinigde bagger is het afgelopen jaar uit de Alkmaarse stadswateren, Hoornse Vaart en het Alkmaarse deel van het Noordhollandsch Kanaal gehaald. Deze week is ook de laatste bagger uit het Noordhollandsch Kanaal gehaald en daarmee is een einde gekomen aan de mega-baggerklus van provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en gemeente Alkmaar.

De werkzaamheden zijn dankzij de goede medewerking van onder andere woonboot-bewoners ruim drie maanden sneller afgerond dan gepland. Het slib is weggehaald om de verontreiniging weg te nemen, het water op de juiste diepte te brengen en de door-stroming en doorvaarbaarheid van het water te verbeteren. Ook is de schoonmaakbeurt de waterkwaliteit van de sloten, grachten en vaarten ten goede gekomen.

Woonbootbewoners in de bloemen

Het schoonmaken van de grachten ging gepaard met overlast voor met name de bewoners van woonboten. Reden voor de initiatiefnemers om alle betrokken bewoners van de woonarken op 24 juni een bloemetje te bezorgen. De bloemen worden verzorgd door Wietse Visser van de Bloemenschuit van de Kraanbuurt. Ook hij ondervond hinder van de werkzaamheden. Gedeputeerde Heller overhandigt op deze dag tijdens een rondvaart het eerste boeketbloemen aan arkbewoner Emiel Groot.

Samenwerking

De provincie en hoogheemraadschap beheren het meeste water in Alkmaar en zijn zodoende verantwoordelijk voor de baggerwerkzaamheden. De gemeente is bij het project betrokken vanwege de inbreng van lokale kennis. Deze samenwerking tussen gemeente, provincie en waterschap bij de aanbesteding en uitvoering van baggerwerkzaamheden is uniek in Nederland. Het levert niet alleen prijstechnische voordelen op; door gezamenlijk te baggeren is ook voorkomen dat net gebaggerde sloten weer volstromen met (vervuild) bagger uit ander water. Het zorgvuldig op elkaar afstemmen van de bagger-werkzaamheden, beperkt daarnaast de overlast voor de inwoners van Alkmaar. Het project is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage en medewerking van Rijkswaterstaat.