Gemeente Heiloo


Inwoners van Heiloo beoordelen hun woonomgeving met het rapportcijfer 7.8

Heiloo behoort tot de top 3 gemeenten in Noord-Holland Noord als het gaat om de kwaliteit van voorzieningen als pleinen, parken en speelplaatsen. Inwoners ervaren geen grote structurele problemen rond criminaliteit, verkeersproblemen of overlast in hun buurt. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2009, een onderzoek naar veiligheid, leefbaarheid, slachtofferschap en het functioneren van gemeente en politie.

Â

De monitor laat zien dat inwoners tevreden zijn over deze onderwerpen, vaak iets meer dan gemiddeld in de regio. Heilooërs geven de gemeente de rapportcijfers 7,8 (leefbaarheid), 7,8 (woonomgeving) en 7,3 (veiligheid). Het cijfer over leefbaarheid is het hoogst in de regio (gedeeld met twee andere gemeenten) en dat over veiligheid neemt een gedeelde derde positie in.

Â

Te hard rijden, hondenpoep en woninginbraken worden genoemd als belangrijkste problemen in de buurt. In vergelijking met andere gemeenten in Noord-Holland Noord hebben de inwoners van Heiloo het minst te lijden onder verkeersoverlast.

Â

Betrekken bij de buurt

Heiloo scoort iets lager als het gaat om bijvoorbeeld op het geven van informatie en de manier waarop de gemeente bij de buurt betrekt. De gemeente Heiloo neemt dit serieus en gaat na hoe zij het contact kan verbeteren, naast de inspanningen die zij nu al doet.

Â

26% van de ondervraagden in Heiloo geeft aan zich wel eens onveilig te voelen. Dit is gelijk aan het regionaal gemiddelde, maar ligt hoger dan het onveiligheidsgevoel in de regio Duinstreek. Nader onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak hiervan is.

Â

Over het onderzoek

In totaal deden 239 gemeenten aan de Integrale Veiligheidsmonitor mee. In de regio Noord-Holland Noord deden 8.693 inwoners uit 26 gemeenten mee. De resultaten worden gebruikt om de aanpak van integrale veiligheid door gemeente, politie en brandweer beter af te stemmen op de wensen en ervaringen van de bevolking.

Â