Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van woensdag 23 juni

Alkmaar, 23-06-2010 o 13:00 uur

Strenge verkeerscontroles tijdens TT

Alkmaar, dinsdag 16 juni 2009

Even doorblazen, de motor vol opentrekken naar zijn top en dan het liefst strepen trekken: hard rechtdoor gaan. Rond de TT veranderen de wegen naar Assen in een racecircuit. Met vaak ernstige gevolgen. Daarom controleert de politie dit jaar extra streng op de A7 en de Afsluitdijk, waar snelheidsrecords worden gebroken.

Zeker bij hoge snelheden is het moeilijk om controle te houden over een motor. Daarnaast moet je overzicht houden en snel kunnen reageren. Toch zijn er rijders die zichzelf overschatten en nietsontziend doorjakkeren. 'Dan hebben we het over 200 km per uur of meer', zegt Nico Schaper. Onacceptabel en levensgevaarlijk, meent de groepschef Verkeershandhavingsteam van NHN. 'Daarom zijn er op vrijdag 25 juni en zaterdag 26 juni extra verkeerscontroles op de A7 en de Afsluitdijk. Die controles worden uitgevoerd door agenten in onopvallende videoauto's en videomotoren. Daarnaast vindt op zaterdag 26 juni een alcoholcontrole plaats, de bekende fuik. Daarbij zetten we de alcoholbus in. Met dit alles hopen we te voorkomen dat de TT Assen wordt overschaduwd door verkeersslachtoffers.'

Snelheid oorzaak verkeersongeval

Motorrijders zijn kwetsbaarder in het verkeer dan automobilisten. Door gebrek aan bescherming in en aan het voertuig zijn de gevolgen van een motorfietsongeval voor de bestuurder en zijn passagier vaak ernstig. Een van de belangrijkste oorzaken van motorongevallen is het verlies van de macht over het stuur. Vooral in combinatie met hoge snelheden. Het aantal dodelijke verkeersongevallen waarbij motorrijders betrokken zijn maakt circa 10% uit van het totaal aantal verkeersdoden. Jaarlijks worden ook ruim 700 motorrijders in het ziekenhuis opgenomen.

Wat, als je rijbewijs is ingenomen

Rijd je als bestuurder te hard, dan kun je je rijbewijs kwijtraken. Als dat gebeurt, dan mag je geen voertuigen besturen waarvoor een rijbewijs nodig is. Het rijbewijs wordt binnen drie dagen opgestuurd naar de Officier van Justitie. Deze zal binnen tien dagen een beslissing nemen of het rijbewijs ingevorderd blijft of dat het wordt teruggegeven. Is er sprake van veel alcoholgebruik of gevaar voor herhaling, dan zal de officier beslissen dat het rijbewijs ingevorderd blijft. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen wordt in dat geval geïnformeerd. De bestuurder zal een onderzoek/test moeten ondergaan om vast te stellen of er sprake is van ongeschiktheid of onbekwaamheid. Daarna wordt besloten of het rijbewijs al dan niet wordt teruggegeven.

Drie doden bij verkeersongeval

Hargen aan Zee, woensdag 23 juni

Een 31-jarige man uit Camperduin, een 17-jarige en een 18-jarige man uit Groet zijn woensdagochtend om het leven gekomen als gevolg van een verkeersongeval. De auto met vijf inzittenden reed rond 00.20 uur vanuit Petten in de richting van Camperduin. Bij de Strandslag wilde de bestuurder linksaf de dijk op. Door de vermoedelijk hoge snelheid mistte hij echter de afslag en sloeg meerdere malen over de kop. De 31-jarige bestuurder en de 17-jarige inzittende overleden ter plaatse. De 18-jarige man overleed later op de ochtend in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Een 18-jarige man uit Groet liep ernstig letsel op. Een 18-jarige man uit Schoorl had lichte verwondingen. Beide verblijven in het ziekenhuis.

Jongen komt onder container

De Cocksdorp, dinsdag 22 juni

Een 13-jarige jongen uit De Cocksdorp raakte op dinsdagavond omstreeks 20.45 uur ernstig gewond toen er een container op hem viel. Hij werd voor behandeling overgebracht naar het VU in Amsterdam.

Jongens waren bij een bedrijf aan de Postweg in De Cocksdorp bezig een oude container (2,15x1,45x1,05 en met een gewicht van ongeveer 350 kilo) om te bouwen tot bootje. De bak stond op de lepels van een heftruck en was op hoogte gebracht om en gemakkelijk aan te kunnen werken. Mogelijk is het slachtoffer in een onbewaakt ogenblik aan de bak gaan hangen, waardoor deze van de lepels is geschoven. Het slachtoffer kwam onder de bak terecht. Hij is met vermoedelijk inwendig letsel met de traumaheli overgebracht naar het VU in Amsterdam.

Politie neemt rijbewijs in

Warmenhuizen, dinsdag 22 juni

De politie nam op dinsdagmiddag omstreeks 15.20 uur het rijbewijs in van een 47-jarige man uit Warmenhuizen. De man was tijdens een snelheidscontrole op de Stationsstraat in Warmenhuizen geklokt op een snelheid van 105 km per uur. Ter plaatse mag niet harder dan 50 gereden worden. Aangezien hij meer dan 50 km te hard reed, kreeg hij een proces-verbaal en werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Politie houdt twee personen aan voor brandstichting

Heerhugowaard, dinsdag 22 juni

Op dinsdagavond omstreeks 22.30 uur hield de politie twee 16-jarige jongens uit Heerhugowaard en Stompetoren aan wegens brandstichting. De politie kreeg een melding binnen dat twee deuren in brand waren gestoken bij een pand aan de Krusemanlaan in Heerhugowaard. De brandweer kon de brand snel blussen waardoor de schade beperkt bleef. Getuigen wezen op de twee jongens die in de omgeving rondliepen. Zij bleken onder invloed van alcohol te verkeren. Beide jongens zijn aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Vijfde verdachte aangehouden voor woningoverval Wognum

Wognum, woensdag 23 juni

Een 17-jarige jongen uit Hoorn werd op vrijdag 11 juni aangehouden in zijn woning. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een overval op een woning aan de Oosteinderweg in Wognum op dinsdag 2 februari. Drie gemaskerde mannen drongen toen de achterzijde van de woning binnen door een stukgeslagen raam. De bewoner en een vriend van hem, die op bezoek was, vluchtten naar boven. De overvallers kwamen hen echter achterna en de bewoner en zijn vriend kregen enkele klappen. Zij raakten licht gewond. Het huis werd doorzocht door de drie mannen, maar er werd verder niets meegenomen.

Eerder werden voor deze zaak al vier verdachten aangehouden. Zij zitten allemaal nog vast. De 17-jarige verdachte werd vorige week voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij zit in voorlopige hechtenis.

Het overvallenteam rondt met de aanhouding van deze vijf verdachten het onderzoek naar deze woningoverval af.