Jaarcijfers verzekeringssector 2009

23/06/2010 13:33

Verbond Van Verzekeraars

Verzekeringssector 2009: premievolumes onder druk, resultaten licht positief

Na een negatief jaar in 2008 gaat het qua resultaat weer beter met verzekeraars, maar de premievolumes staan onder druk. Dat blijkt uit het Financieel jaarverslag 2009 van de Nederlandse verzekeringsbranche, opgesteld door het Centrum voor Verzekerings-statistiek. In de sector Leven was 2008 een historisch dieptepunt met een verlies van 23 procent. In 2009 was er, door stijgende beleggingsresultaten weer een positief resultaat (zes procent). De premieomzet daalde echter met twee miljard euro (-8%). De sector Schade geeft een constanter beeld. In 2009 bedroeg de winst drie procent waarmee het nagenoeg gelijk was aan 2008. Ook de premieomzet bleef met een groei van één procent vrijwel gelijk aan 2008. Het resultaat van ziektekostenverzekeraars is voor het eerst sinds 2006 positief. In het bredere perspectief van de kredietcrisisis is de uitgangspositie van verzekeraars dit jaar aanzienlijk beter dan het jaar daarvoor. De solvabiliteit van verzekeraars is gestegen.

Levensverzekeringen

In 2008 vielen de zwaarste klappen bij levensverzekeraars. In 2009 is het resultaat weer positief. Voor een belangrijk deel komt dit door de stijging van de beurskoersen, die op diverse manieren doorwerkt in het resultaat van verzekeraars. De premieomzet daarentegen, nam in de sector individuele verzekeringen nog verder af. Dit had te maken met de stagnatie op de woningmarkt en de afname van het sparen voor de oude dag. Ook heeft de branche nog steeds last van reputatieschade als gevolg van de discussie over beleggingsverzekeringen. Verder spelen de felle concurrentie in de branche en toenemende concurrentie vanuit andere branches een grote rol. Tezamen resulteren deze factoren in een afnemend premievolume bij individuele verzekeringen, terwijl de premieomzet bij de collectieve verzekeringen stabiliseert.

Schadeverzekeringen

Ondanks de grote economische schommelingen, ontwikkelen de schadebranche(s) zich relatief rustig. In 2008 was sprake van een terugval in het resultaat, maar dit kwam slechts voor een deel door de kredietcrisis. Het beeld paste goed in de conjunctuurcyclus van schadeverzekeraars, die zich grotendeels onafhankelijk van de macro-economische conjunctuur ontwikkelt. In 2009 stabiliseert het resultaat, maar dit komt voor een deel door de gestegen beleggingsopbrengsten; de netto combined ratio laat een stijging zien. Het premievolume van Schade stijgt licht. Deze stijging vindt vooral plaats bij Brand en Transport. Motor laat een lichte afname van het premievolume zien. In alle branches staan de premies onder druk als gevolg van sterke concurrentie. Hierdoor richten verzekeraars zich op de efficiëntie, wat terug te zien is in dalende bedrijfskosten.

Zorgverzekeringen

Het resultaat van ziektekostenverzekeraars is voor het eerst sinds 2006 positief. De introductie van het nieuwe zorgstelsel in 2006 zorgde onder andere voor sterke concurrentie op de premie, waardoor het resultaat aanvankelijk negatief werd. Na premie- en dekkingsaanpassingen door verbeterd inzicht in risico's kwam het resultaat in 2009 voor het eerst licht positief uit. Bij Inkomen zien we de tegenovergestelde ontwikkeling. Het resultaat daalt, maar blijft wel positief. Door meer toevoegingen aan de schadevoorzieningen, de oplopende schade en de sterke concurrentie wordt het resultaat gedrukt.

Solvabiliteit

De aan DNB gerapporteerde solvabiliteitsratio's zijn verbeterd. De solvabiliteit van schade- en zorgverzekeraars bedroeg eind 2009 273 procent, terwijl dit eind 2008 nog 237 procent was. Ook levensverzekeraars laten een verbetering zien van 209 naar 242 procent.

Resultaat verzekeringsbranche 2009

(zie bijlage)

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.verzekeraars.nl