KPMG

Nederlandse organisaties kiezen steeds vaker voor cloud computing

23|06|10 - Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de onderzochte organisaties vinden dat cloud computing aanzienlijke uitdagingen op het gebied van beveiliging, compliance en privacy met zich meebrengt.

Nederlandse ondernemingen en overheidsinstellingen maken steeds vaker gebruik van cloud computing of zijn van plan om op korte termijn over te stappen op, veelal publieke, cloud computing oplossingen. Uit onderzoek van KPMG onder 125 Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen blijkt dat inmiddels bijna de helft van de onderzochte organisaties een deel van hun data geplaatst heeft op de computers van Google, Salesforce, Microsoft en andere leveranciers van cloud computing. Met name de diensten voor application hosting, e-mail, CRM en dataopslag worden steeds vaker vanuit de cloud betrokken.

"Het onderzoek maakt duidelijk dat cloud computing een vaste plaats heeft verworven in de IT-wereld", constateert John Hermans van KPMG IT Advisory. Hermans: "Steeds meer organisaties ervaren de voordelen van cloud computing zoals meer flexibiliteit, lagere kosten en betere schaalbaarheid van IT-resources. In tegenstelling tot de aloude, 'on-premise' IT, vergt cloud computing marginale investeringen vooraf en kan de benodigde capaciteit terstond zowel opgeschaald als afgebouwd worden.

De overheid blijkt bij het inzetten van cloud computing enigszins achter te lopen bij het Nederlandse bedrijfsleven. Aangezien cloud computing nauwelijks interne beheertaken behoeft aan de kant van de afnemer, kan de adoptie van cloud-diensten grote gevolgen hebben voor het personeelsbestand. Mede om die reden is de publieke sector afwachtend met dit model."

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de onderzochte organisaties vinden dat cloud computing aanzienlijke uitdagingen op het gebied van beveiliging, compliance en privacy met zich meebrengt. Hermans: "Externe opslag van bedrijfsdata, het delen van IT-resources met andere afnemers ('multi-tenancy'), afhankelijkheid van het publieke internet alsook de integratie met interne beveiliging zijn de voornaamste terreinen die aandacht vergen met betrekking tot cloud computing.

Afnemende organisaties hebben veel minder controle over de mate van beveiliging in de cloud en zijn voor het grootste deel afhankelijk van de maatregelen die de cloud-leverancier neemt en welke informatie hij ontsluit. Er is zelden sprake van transparantie en gestandaardiseerde richtlijnen ontbreken vooralsnog. Een onderschat risico vormt volgens de organisaties ook het publieke internet.

Cloud computing kan niet zonder het internet functioneren. Het internet is als de meest waardevolle commerciële infrastructuur anno 2010 echter ongewoon slecht beveiligd tegen cybercriminelen en obscure overheden. Bovendien zijn belangrijke zaken zoals juridische aansprakelijkheid, demarcaties en eigenaarschap voor grote delen van het internet onduidelijk belegd en zijn lokale wetgevingen verouderd, ontoereikend en vaak tegenstrijdig."

Ondanks de risico's is er volgens de onderzochte organisaties echter geen weg terug. Cloud computing is inmiddels bij 46% van de organisaties onderdeel van de strategie en 59% ziet in cloud computing het IT-model van de toekomst. Hermans: "Toch moeten we de ontwikkeling van cloud computing wel in het juiste perspectief zien. Hoewel de verschuiving van verschillende toepassingen naar de cloud steeds sneller en grootschaliger plaatsvindt, staat 95% van de software en data nog steeds lokaal. En zelfs het meest optimistische scenario laat de komende jaren hooguit een aandeel van 15% zien van cloud computing in het totale IT-portfolio. On-premise IT zal dan ook voorlopig blijven domineren."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2010 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857, is a subsidiary of KPMG Europe LLP and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative ('KPMG International'), a Swiss entity. All rights reserved.