Watersportverbond - KNWV

"Apeldoorns Kanaal gewoon bevaarbaar maken"

woensdag 23 juni 2010

Het Watersportverbond vindt het onaanvaardbaar dat Gedeputeerde Staten in een tussentijdse rapportage afstand lijkt te nemen van de
haalbaarheid van het bevaarbaar maken van het Apeldoorns Kanaal met het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG), dat daarvoor speciaal is vrijgemaakt.

Dragterbrug bij Epe - foto Stichting Apeldoorns Kanaal Dat schrijft het Watersportverbond in een brief aan het College van Gedeputeerde Staten van Gelderland naar aanleiding van de midtime review ILG-gelden.

BRTN
Als belangrijkste belangenbehartiger op het gebied van de watersport in Nederland en vanuit zijn betrokkenheid met de Beleidsvisie
Recreatietoervaart Nederland 2008 - 2013 (BRTN) zet het
Watersportverbond zich in voor verbetering en uitbreiding van het recreatietoervaartnetwerk in Nederland. In Gelderland is het bevaarbaar maken van het Apeldoorns Kanaal voor de (gemotoriseerde) recreatievaart hierin een belangrijk project. Voor het Watersportverbond is dit onderwerp dan ook een speerpunt.

Afspraken
De bestuurlijke afspraken met betrekking tot het oplossen van
knelpunten vanuit de BRTN en de taakstelling vanuit het ILG geven aan dat de financiële middelen die beschikbaar zijn (⬠2,8 miljoen), ingezet moeten worden voor het bevaarbaar maken van het Apeldoorns Kanaal.

Motie en onderzoek
Politiek wordt dit gegeven benadrukt omdat Provinciale Staten van Gelderland na het zeer succesvolle regiodebat in Heerde een motie aannam waarin Gedeputeerde Staten (GS) de opdracht kreeg het onderwerp bevaarbaarheid nader te onderzoeken en hierover te rapporteren. Naar aanleiding van deze motie gaf GS een opdracht tot nader onderzoek. Deze rapportage wordt in september 2010 verwacht.

Niet afwijken
Het Watersportverbond vindt het dan ook onaanvaardbaar dat in de midtime review al wordt vooruitgelopen op de antwoorden uit dat nadere onderzoek en dat afstand wordt genomen van het bevaarbaar maken van het Apeldoorns Kanaal omdat dit als te kostbaar wordt omschreven.

Bovendien wordt hiermee afgeweken van de opdracht vanuit politieke besluitvorming. Het verbond heeft in de midtime review dan ook geen objectieve gronden kunnen vinden die een reden zouden kunnen zijn voor afwijken van de taakstelling ILG en de afspraken in de BRTN.

Ondersteuning SAK
Het Watersportverbond ondersteunt de Stichting Apeldoorns Kanaal (SAK) bij haar pleidooi voor een bevaarbaar Apeldoorns Kanaal en pleit er dan ook nadrukkelijk voor de ontwikkeling van het Apeldoorns Kanaal onverwijld en zoals vastgelegd in BRTN, voort te zetten.