FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: oproep werknemers Hanos gericht tegen dovemansoren

Horecagroothandel Hanos bewijst volgens vakbond FNV Bondgenoten eens temeer dat ze niet luistert naar haar werknemers. Het bedrijf stuurt brieven naar werknemers met het verzoek zich tegen de vakbond uit te spreken en aan te geven dat er van intimidatie of misstanden geen sprake is.
Arie van der Pijl, bestuurder FNV Bondgenoten: "In plaats van te luisteren naar haar werknemers veegt de directie hun oproep gewoon van tafel. In de petities die werknemers hebben ondertekend, wordt Hanos opgeroepen om met ons te gaan praten zodat er een eind komt aan de misstanden in het bedrijf."

Begin juni zijn zowel in Apeldoorn als Nijmegen de petities van de werknemers in ontvangst genomen. Door ingrijpen van het hoofdkantoor weigerden de directeuren van Hanos Zwolle en Amsterdam de petitie in ontvangst te nemen. Het in ontvangst nemen van de petities mocht alleen nog op het hoofdkantoor terwijl de werknemers terecht wilden bij hun eigen management.

Van der Pijl: "Het is op z'n minst merkwaardig te noemen dat Hanos direct met een tegenactie komt, zónder serieus in te gaan op de verzoeken van de werknemers. In de petitie krijgt de directie tot morgen - 23 juni - de tijd om schriftelijk te reageren. De brief aan werknemers met de vraag zich tegen de vakbond te keren, is de enige reactie die we zwart op wit hebben."

In de petities vroegen de werknemers onder andere om respect en waardering. Bovendien willen de werknemers dat Hanos met FNV Bondgenoten gaat praten over de toepassing van de cao Groothandel in Levensmiddelen (GIL).

In totaal werken er circa 1.800 mensen bij Hanos.