Gemeente Alkmaar


Bij Yxie: stadsplein met knipoog naar verleden

Alkmaar, 23 juni 2010

YXIE is een nieuw cultuurpodium dat in 2013 haar deuren opent op het Doelenveld in het centrum van Alkmaar. Tuin- en landschapsarchitect Niek Roozen heeft nu een ontwerp gepresenteerd voor het plein bij Yxie: het wordt gedomineerd door groen, zitelementen, kunst en spelen. Aan een groep omwonenden is advies gevraagd over het ontwerp. Op dinsdag 22 juni gaf het college van burgemeester en wethouders groen licht om het concept verder uit te werken.

Oog voor historie
In de inrichting van het Doelenveld worden de oorspronkelijke functies van deze historische plek zichtbaar gemaakt, zoals de Doelentuin, de schietbaan en het Doelenveld. Daarnaast is er ruimte voor kunstobjecten en meubilair, zoals plantenbakken en stoelen. Het Doelenveld zal voor een groot deel bestraat worden met gebakken klinkers. Verantwoordelijk wethouder Wim van Veen is erg te spreken over het voorlopig ontwerp: `Het is een ontwerp met veel spannende elementen, waarbij het gebouw en het plein op een mooie manier in elkaar overlopen. Het Doelenveld wordt daarmee een heerlijke plek in de stad, waar inwoners en bezoekers van Alkmaar van kunnen genieten'.

Aromatuin
Het groene hart van het Doelenveld wordt de Doelentuin met de monumentale lindeboom. De historische tuin, waaraan het terras van de horecagelegenheid van YXIE straks grenst, wordt ingericht als aromatuin met kleurrijke kruiden. Het gekozen groen voor het Doelenveld bestaat verder uit een aantal bomen, plantenbakken en hagen. De mogelijkheid tot het plaatsen van bomen is beperkt. Dit heeft te maken met de brandweerroute en ondergrondse kabels en leidingen. Een manier om meer groen te creëren zijn begroeide gevels en wanden, zogenaamde horizontale tuinen. Bij het opstellen van het definitief ontwerp wordt dit onderzocht.

Kunst- en speelobjecten
Naar aanleiding van suggesties uit de adviesgroep wordt in de uitwerking gekeken of er ruimte is voor kunst in de vorm van speelobjecten. Dat geldt ook voor de suggestie van de adviesgroep om zitgelegenheid onder de bomen te maken.

Openbaar
Het grootste deel van het nieuwe, autovrije Doelenveld blijft openbaar en vrij toegankelijk via de Lombardsteeg, de Koningsweg, de Doelenstraat en de Gedempte Nieuwesloot. Alleen de Doelentuin wordt, na sluitingstijd van YXIE, 's avonds afgesloten voor publiek.