Politie Noord- en Oost Gelderland

|     |Doetinchem -   Politie en winkeliers starten SMS-Alert    |
|     |groep                                                     |

Politie en winkeliers in het centrum van Doetinchem zijn deze week een SMS-Alert groep voor aangesloten winkeliers gestart. De politie kan hen via een sms-bericht attenderen op incidenten of (criminele) activiteiten die in Doetinchem plaatsvinden.


Het politieteam Doetinchem heeft de bestaande belestafette voor winkeliers vervangen door het digitale SMS-Alert. Hiervoor is een aparte SMS-Alert groep opgezet. De politie kan op deze wijze bij diverse vormen van criminaliteit of andere incidenten ondernemers snel waarschuwen.


Voorbeelden hiervan zijn: actieve winkeldieven en zakkenrollers, uitgifte van vals geld, het verlies van gevaarlijke medicijnen in het winkelcentrum, maar ook bij vermissing van kleine kinderen of een dement persoon volgt er een groeps-sms. De politie en de winkeliers verwachten met een groeps-sms criminele activiteiten snel en adequaat te kunnen bestrijden.


Deelnemers

Door de politie Doetinchem zijn vooraf circa 160 winkeliers aangeschreven. Nagenoeg alle winkeliers toonden belangstelling voor dit initiatief en hebben zich voor deze SMS-Alertgroep aangemeld. Bij het versturen van een SMS-Alert bericht worden naast de politie Doetinchem binnen zeer korte tijd de aangesloten winkeliers in het centrum van Doetinchem op de hoogte gebracht van criminele activiteiten in hun werkomgeving. Hierdoor zal de pakkans van een verdachte aanzienlijk worden verhoogd. Afhankelijk van het incident wordt het bericht ook verstuurd aan aangesloten inwoners van het centrum. De politie verwacht ook dat er preventieve werking van een dergelijk project uitgaat. Een winkelier ontvangt bij deelname een SMS-Alert raamsticker.


Keurmerk Veilig Ondernemen

Het winkelgebied in het centrum van Doetinchem is aangesloten bij het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Het KVO is een gestructureerde aanpak voor het verhogen van de veiligheid in een winkelgebied. In 20 april 2010 heeft het Hoofd Bedrijfsschap Detailhandel de eerste ster uitgereikt aan dit winkelgebied vanwege de samenwerking tussen de winkeliers, de politie en gemeente. Met de komst van deze SMS-Alert groep wordt er een stap in de richting van een tweede ster gezet.


Andere SMS-Alert groepen

Ook in andere plaatsen in de politieregio Noord- en Oost-Gelderland zijn er speciale sms-groepen voor winkeliers en horecaondernemers. Zo is er een sms-groep voor winkeliers in Winterswijk en een sms-groep voor horecaondernemers in Zutphen. Een andere doelgroep, de boswachters, zijn ook aangesloten en die krijgen meestal een dergelijk SMS-Alert bericht bij vermiste personen. Naast deze groepen wordt gekeken naar de uitbreiding naar andere doelgroepen.


EINDE BERICHT


-----------------------

(





(



---- --