Gemeente Oirschot

Werk mee aan de erfgoedkaart van de kempengemeenten

Â

Vanaf donderdag 24 juni 2010 ligt tijdens de normale openingsuren van het gemeentehuis bij de Centrale Balie het concept van de âverstoringenkaart Kempenâ ter inzage. Deze kaart is ook te vinden op de website van de gemeente Oirschot (www.oirschot.nl â inwoners - nieuws en actueel - nieuwsberichten) in pdf-formaat.

Â

Op dit moment stelt de Milieudienst van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven een erfgoedkaart voor de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden op. Aanleiding tot het maken van de erfgoedkaarten is onder meer de Wet op de Archeologische Monumentenzorg die gemeenten verplicht tot het zorgvuldiger beschermen van het in de bodem aanwezige cultureel erfgoed. Daarom willen wij een actueel overzicht krijgen van de archeologische waarden in de gemeenten. We willen graag zoveel mogelijk detailinformatie in de kaart verwerken waarmee het mogelijk wordt om onnodig archeologisch onderzoek in de toekomst te voorkomen en waardoor bestaand grondgebruik mogelijk blijft.

Â

Controleer uw eigen perceel

Wij vragen u om de verstoringenkaart te controleren en te reageren als er sprake is van nog niet geregistreerde aantoonbare verstoringen op uw perceel. Het gaat daarbij zowel om verstoringen door de aanleg van drainage, afgraving, egalisatie als door het bestaande gebruik voor het telen van specifieke gewassen als bijvoorbeeld asperges en bomen. Omdat enkel aantoonbare verstoringen op kaart kunnen worden vastgelegd zijn de categorieën verstoringen die gemeld kunnen worden beperkt. De categorieën die gemeld kunnen worden zijn:


1. perceel met drainage;


2. perceel dat in het verleden bij meitelling is opgegeven voor aspergeteelt, schorseneren of boomteelt met een kluitdiepte dieper dan 40 en 60 cm;


3. perceel dat opgehoogd, geëgaliseerd of afgegraven is.

Diepgewoelde percelen nemen we niet mee in de inventarisatie.

Â

U kunt de gegevens over de afwijkingen op uw percelen invullen op een inventarisatieformulier (verkrijgbaar bij de Centrale Balie en te vinden via www.oirschot.nl). Op een uitdraai van de verstoringenkaart, waarvan u bij de gemeente kosteloos een afdruk kunt opvragen, moet u de afwijkingen markeren. Bij deze kaartuitdraai vult u uw persoonlijke gegevens en het adres en perceelnummer waar de verstoring over gaat in. Ook moet u verwijzen naar bewijsstukken die voorhanden zijn zoals fotoâs, rapporten, tekeningen, meitellingen e.d. Denk eraan zelf een kopie te bewaren van de door u ingediende informatie. Aan de hand van de gemelde gegevens gaan we steekproefsgewijs verstoringen controleren.

Â

Voor het aanleveren van informatie gedurende de gestelde termijn van vier weken kunt u tot 22 juli terecht bij Peter van Gerven, 0499-583333. E-mail: p.vangerven@oirschot.nl

Â

Het inventarisatieformulier met uitdraai van de verstoringenkaart en bewijsstukken kunt u tot 22 juli opsturen naar de gemeente Oirschot, Postbus 11, 5688 ZG Oirschot onder vermelding van âerfgoedkaart Kempenâ. De door u verstrekte gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het opstellen van de erfgoedkaart van de samenwerkende Kempengemeenten.

Â

Het SRE verzorgt het verwerken van de gegevens. Voor vragen over de verstoringen- of erfgoedkaart kunt u terecht bij de projectleider erfgoedbeleid Kempengemeenten van het SRE, Ria Berkvens, regionaal archeoloog (telefoon: 040-2594780/06-15829049. E-mail: R.Berkvens@milieudienst.sre.nl), adres: Keizer Karel V Singel 8, Postbus 435, 5600 AK Eindhoven. Â


* Verstoringenkaart Oirschot erfgoedproject.pdf
* Verstoringen erfgoedkaart inventarisatieformulier.pdf