Provincie Utrecht

Een betaalbaar thuis en nieuwe kansen voor jongeren

Vandaag overhandigen jongeren van woonvoorziening Pitstop uit Amersfoort vol trots het eerste exemplaar van het handboek `Kamers met Kansen Foyers' aan gedeputeerde Marjan Haak van de provincie Utrecht. In dit handboek staan tips & tricks over foyers. De overhandiging vindt plaats op een regionale bijeenkomst over Kamers met Kansen in het Provinciehuis Utrecht. De uitreiking van dit exemplaar, dat in de komende maanden via vergelijkbare bijeenkomsten in andere provincies zal worden verspreid, kan gezien worden als een mijlpaal voor de opzet van dit integrale concept van wonen-leren-werken-coaching.

Kamers met Kansen
Kamers met Kansen Foyers zijn bijzondere huisvestingsmogelijkheden voor jongeren van ca. 18 t/m 25 jaar uit vooral het beroepsonderwijs, die door omstandigheden niet beschikken over een goede woonplek. Met het gevaar dat zij hun opleiding niet kunnen afmaken of zich niet goed kunnen kwalificeren voor de arbeidsmarkt. De foyer biedt hen een betaalbaar `thuis' en nieuwe kansen op basis van individuele/ gerichte coaching en heldere afspraken. Veelal zijn ze na anderhalf jaar klaar om zelfstandig verder aan hun toekomst te bouwen. Inmiddels zijn er meer dan 35 Kamers met Kansen foyers operationeel waar een kleine 1.000 jongeren tijdelijk in wonen. Er zijn tientallen initiatieven, deels met steun van Kamers met Kansen Nederland die op dit terrein sinds 2005 actief is.

Provincie Utrecht
De Provincie Utrecht heeft vanuit het programma Sociale Agenda de start van twee Kamers met Kansen Foyers, waaronder Pitstop in Amersfoort, mogelijk gemaakt en constateert dat het voor een groep jongeren die dreigt uit te vallen een belangrijke voorziening is om hun leven weer op de rails te krijgen. De Provincie Utrecht wil Kamers met Kansen initiatieven stimuleren in de Provincie. Door de bijeenkomst en het handboek biedt de Provincie samen met de stichting Kamers met Kansen gemeenten, woningcorporaties, welzijns-, onderwijs- en werkorganisaties de mogelijkheid om kennis te maken met het concept en belangrijke handvatten om het te ontwikkelen en te realiseren.

Het boek
Het handboek is in opdracht van de stichting Kamers met Kansen samengesteld door adviesbureau BMC en gaat over aspecten van de opzet en exploitatie van deze vorm van huisvesting. Van een beschrijving van het concept tot de exploitatie van de voorziening, inclusief de aandacht voor het `regime' en de leefregels die een belangrijke rol spelen bij hoe het er in de foyers dagelijks aan toe gaat.

Voor nadere informatie over deze bijeenkomst:
Kamers met Kansen Nederland, Ad Kooimans (bestuurder), 06 - 22 75 41 65.

Voor persinformatie:
Provincie Utrecht, Joyce Veul (communicatieadviseur), 06 - 22 41 26 64.