Gemeente Alkmaar


Organisatiestructuur Brandweer Alkmaar vastgesteld

Alkmaar, 23 juni 2010

Op 22 juni 2010 heeft het college van burgemeester en wethouders de nieuwe organisatiestructuur van Brandweer Alkmaar vastgesteld. Ook stelde het college het plan vast om als pilot de eerste uitruk te doen vanuit de nieuwe brandweer-kazerne met een tankautospuit met daarop een vierkoppige bemanning (TS-4).

Het gaat in beide gevallen om voorgenomen besluiten, die nu voor advies en instemming aan de Ondernemingsraad (OR) en de vakbonden worden voorgelegd. Zou de nieuwe organisatie eerst van start gaan op 1 september 2010, voor een zorgvuldige besluitvorming en om in- en externe adviesorganen op de plannen te kunnen laten reageren, bleek echter meer tijd nodig. De invoering is daarom nu op 1 november. Eerder al werden de plannen voor de nieuwe organisatie en de pilot TS-4 in concept aan de diverse adviesorganen voorgelegd, waar onder de Vrijwilligers Advies Commisssie en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Hun reacties zijn verwerkt in de thans voorgenomen besluiten.

Met de nieuwe organisatie wordt bereikt dat er één brandweerorganisatie ontstaat bestaande uit beroeps én vrijwilligers, dat gedurende 24 uur per dag de bestuurlijk vastgestelde repressieve dekkingsgraad van 80% wordt gerealiseerd, dat de eerste uitruk wordt verzorgd vanaf de Helderseweg door beroepsmedewerkers samen met gekazerneerde vrijwilligers in een voltijdse bezetting op de kazerne Centrum en dat er vanaf de posten Koedijk en Oudorp wordt uitgerukt door middel van vrije instroom.

Burgemeester Bruinooge beseft dat er de afgelopen periode een grote druk is gelegd op de brandweerorganisatie. Hij zegt hierover: "Vanuit de organisatie is deelgenomen in taak- en werkgroepen en meegedacht in de interne adviesronde en daarbij bleef het werk gewoon doorgaan. En dat alles naast een verhuizing van de kazernes West en Nollenoor naar de nieuwe kazerne Centrum". Het college spreekt daarvoor waardering uit in een brief die aan de medewerkers over de voorgenomen besluiten is gestuurd.
Verder stelt Bruinooge: "Deze inspanningen worden ruimschoots beloond. Er staat straks een robuuste toekomstgerichte organisatie, die op haar taken en de nieuwe veiligheidseisen is toegerust en dat ook nog eens in een spiksplinternieuwe kazerne".

Nadat van de adviesorganen hun gevraagde advies en instemming hebben gegeven kan het college van burgemeester en wethouders op 24 augustus 2010 definitief besluiten over de organisatie Brandweer Alkmaar en de pilot TS4.