Laatste actieweek om huisdier te chippen

23/06/2010 11:48

Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren

Woensdag is de laatste dag van de actie Juni Chipmaand. De maand waarin er allerlei acties zijn om honden- en kattenbezitters te informeren over het belang van het chippen van hun dier. Ook dit jaar doen er veel dierenartsen, asielen en afdelingen van de Dierenbescherming mee. Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (www.licg.nl) vinden de dierenbezitters een overzicht van alle activiteiten.

Het LICG adviseert met name mensen die nog op vakantie gaan, ervoor te zorgen dat hun kat of hond gechipt én geregistreerd wordt. Vooral dat laatste wordt nog weleens vergeten. Registratie bij een databank vindt namelijk niet automatisch plaats na het chippen, daar moeten mensen zelf op letten. Sommige dierenartsen doen het wel, maar het is zeker aan te raden om dit even te checken voor vertrek.

Met name in vakantietijd raken veel huisdieren zoek. Sommigen verdwalen op de vreemde nieuwe plek maar het gebeurt ook vaak dat huisdieren die thuis blijven aan de oppas ontsnappen omdat de situatie vreemd voor ze is. Vooral bij gevonden katten gaat het vaak moeizaam om de eigenaar te traceren. Slecht ongeveer 13% van de gevonden katten kan herenigd worden met het baasje. Bij honden ligt dit percentage op zo'n 70%. Dit komt omdat veel meer honden dan katten gechipt zijn.

Als een huisdier gechipt is, én met de juiste gegevens van de eigenaar geregistreerd staat in één van de databanken kan contact opgenomen worden met de eigenaar. Via de website van het LICG vindt men ook een link naar chipnummer.nl, waar honden en kattenbezitters aan de hand van het chipnummer van de hond of kat kunnen checken of en hoe ze geregistreerd staan.





http://www.licg.nl

http://www.licg.nl