Russell Survey - beleggers breiden alternatieve beleggingen uit
23/06/2010 11:24
Russell Investments
Russell Global Survey: institutionele beleggers breiden alternatieve beleggingen in herstelfase sterk uit
Deelnemers aan het onderzoek verwachten dat ze hun allocatie ten gunste van alternatieve beleggingen de komende twee tot drie jaar van 14% naar 19% van hun totale beleggingsportefeuille zullen uitbreiden.
Amsterdam, 23 juni 2010 - Ondanks de problematiek op financiële markten in 2008 en 2009 verwachten institutionele beleggers in alle regio's van de wereld hun posities in alternatieve beleggingscategorieën uit te breiden. Dit blijkt uit het negende onderzoek Global Survey on Alternative Investing dat door Russell Investments werd gepubliceerd.
Uit de 2010 Global Survey on Alternative Investing van Russell Investments blijkt dat institutionele beleggers verwachten dat hun allocatie naar alternatieve beleggingen over de komende twee tot drie jaar gemiddeld met meer dan een derde (van 14% naar 19%) zal toenemen. Vastgoed, private equity en hedgefondsen blijven de meest favoriete alternatieve beleggingen, terwijl grondstoffen en infrastructuur een significante groei, weliswaar vanaf het huidige lage allocatieniveau, zullen tonen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat institutionele beleggers hogere eisen stellen aan specifieke aspecten, zoals liquiditeit en transparantie. Niet minder dan 84% van de geënqu(ee)teerden heeft wijzigingen aangebracht in de aanpak van risicobeheer (of heeft hiertoe plannen) en bijna twee derde verbetert de interne besluitvormings- en governanceprocessen. Tegelijkertijd zijn zij zich beter bewust van de rol die alternatieve beleggingen spelen bij de spreiding binnen een portefeuille.
"Deelnemers aan het onderzoek bevestigden dat alternatieve beleggingen de financiële crisis van 2008 en begin 2009 hebben overleefd en dat de komende jaren waarschijnlijk gekenmerkt worden door marktherstel, herwaarderingen en hogere allocaties. Alternatieve beleggingen hebben een solide reputatie opgebouwd waar het gaat om het spreiden van de portefeuille en het verminderen van het risico. Zij zullen naar verwachting verder groeien ook al zou het huidige wereldwijde herstel haperen", zei Janine Baldridge, Hoofd Global Consulting and Advisory Services. "De 2010 Global Survey on Alternative Investing biedt een waardevolle kijk op de praktijk en de benadering van institutionele beleggers op een belangrijk moment in de ontwikkeling van alternatieve beleggingen".
Russell heeft sinds 1992 onderzoek gedaan naar grote institutionele beleggers (met een vermogen vanaf 1 miljard dollar) in Noord-Amerika, Europa, Japan en Australië om te meten in hoeverre zij participeren in alternatieve strategieën en om hun verwachtingen hieromtrent te inventariseren. De resultaten zijn gebaseerd op interviews met 119 organisaties en zijn gepubliceerd in een rapport met gegevens per beleggingsklasse en gedetailleerde analyses van beleggingsstrategieën, beleggingsvormen en verwachtingen ten aanzien van nieuwe beleggingen over de komende twee jaar.
Belangrijkste onderzoeksresultaten:
De allocatie naar private equity daalde in 2009 als gevolg van het sterke herstel van beursgenoteerde aandelen maar zal naar verwachting in 2012 weer toenemen. Geënqu(ee)teerden in Noord-Amerika verwachten dat het huidige percentage van private equity in hun totale portefeuille zal toenemen van gemiddeld 4,3% nu tot 6,9% in 2012. De verwachtingen voor 2012 zijn in Europa (3,7%) en Japan (2,5%) niet even hooggespannen. In Australië bedroeg de allocatie in private equity 3,5% in 2009. In 2012 wordt hier weinig groei verwacht.
Per saldo verwachten de geënqu(ee)teerden dat het percentage van hun portefeuille dat gereserveerd is voor hedgefondsen van 4,2% in 2009 naar 5,7% in 2012 zal stijgen. Bij eerdere onderzoeken bedroegen de gemiddelde allocaties in hedgefondsen rond de 7% á 8% in Noord-Amerika en Europa en niet minder dan 9% á 10% in Japan/Azië.
Bij institutionele beleggers die hebben deelgenomen aan het onderzoek van Russell vertegenwoordigde vastgoed in 2009 in Noord-Amerika 4,0%, in Europa 4,9% en in Japan 2,7% van de totale beleggingsportefeuille. De geënqu(ee)teerden verwachten in 2012 in elk van deze regio's een stijging die door waarderingen zal worden gedreven.
Institutionele beleggers geven aan dat de marktvolatiliteit van de afgelopen twee jaar hun fundamentele filosofie ten aanzien van alternatieve beleggingen niet heeft gewijzigd, maar zij lijken wel hun aanpak te veranderen. Uit het onderzoek blijkt dat 58% van de geënqu(ee)teerden het ermee eens was dat hun strategie als gevolg van de financiële crisis niet was veranderd, terwijl 28% het hiermee oneens was. Niettemin zei 44% dat het al (of binnenkort) onderscheid maakt (zal maken) tussen alternatieve beleggingen op basis van liquiditeitsrisico.
Nog sprekender is dat 84% van de onderzochte bedrijven wijzigingen hebben aangebracht (of plannen hiertoe hebben) in hun benadering van governance en risicobeheer. Wat betreft alternatieve beleggingen zei 44% dat het de diepgang en regelmaat van de rapportage verhoogt, terwijl 39% actiever met voorlichting wordt en meer informatie aan het bestuur en hoger management verstrekt.
Van de 84% van de bedrijven die van plan zijn wijzigingen aan te brengen in hun benadering van risicobeheer, bevestigden meer dan een derde dat zij de research naar beleggingscategorieën, allocatiestrategieën of gespecialiseerde beleggingen zullen uitbreiden. Bovendien verhoogt 21% de regelmaat of de diepgang van de risicorapportage, 17% vertrouwt meer op het gebruik van risicobudgettering en 15% implementeert risicobeheersystemen.
"Institutionele beleggers die meededen aan het onderzoek van Russell gaven aan dat zij door de gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar inmiddels meer aandacht besteden aan risicobeheer en kwesties gelieerd aan governance", aldus Julia Cormier, Director, Alternative Investments. "Zij doen meer van hetgeen naar tevredenheid liep en ondernemen nieuwe stappen om de lacunes te vullen. Volgens het onderzoek hebben vele institutionele beleggers risicobeheerssystemen geïmplementeerd waarmee risico per bron kan worden uitgesplitst. Nog meer institutionele beleggers hebben gezorgd voor een grotere regelmaat en meer diepgang wat betreft de risicorapportage aan beleggingscommissies en bestuur".
Over het onderzoek
Sinds het begin in 1992 is de Russell Investments Survey on Alternative Investing een belangrijk instrument voor marktpartijen die met alternatieve beleggingsklassen te maken hebben. Hierdoor is dit onderzoek een graadmeter geworden voor de normen in deze bedrijfstak en voor het niveau van de beleggingen hierin. Het rapport heeft tot doel instellingen en geënqu(ee)teerden te helpen hun kennis over de best practices in de bedrijfstak uit te breiden, op de hoogte te blijven van trends en hun alternatieve beleggingsverplichtingen op intelligente wijze te structureren.
Het onderzoek, dat gericht is op de grootste pensioenfondsen, stichtingen en charitatieve fondsen, wordt in een objectief formaat uitgebracht en de geënqu(ee)teerden krijgen vragen over hun visie en methodologie met betrekking tot alternatieve beleggingen. De resultaten van het onderzoek van 2010 zijn gebaseerd op gedetailleerde informatie die door 119 organisaties in Noord-Amerika, Europa, Australië en Japan is verstrekt. Veel geënqu(ee)teerden namen ook deel aan langere, kwantitatieve, interviews om een overzicht te krijgen van de ontwikkelingen op het gebied van filosofie, beleid, allocatie en houding. De informatie uit andere onderzoeken die hier wordt weergegeven, vertegenwoordigt de mening van de geënqu(ee)teerden op een gegeven moment.
Over Russell Investments
Russell Investments, opgericht in 1936, is een wereldwijd financieel bedrijf dat diensten verleent aan institutionele beleggers, financiële adviseurs en individuele cliënten in meer dan 40 landen. In de loop der tijd zijn veel van de innovaties van Russell uitgegroeid tot standaardpraktijken in de huidige beleggingswereld. Hierdoor kreeg het bedrijf een reputatie voor uitmuntendheid en leiderschap.
Op basis van een unieke combinatie van breed opgezette en onderling verbonden activiteiten, levert Russell producten, diensten en advies op financieel gebied. Als pionier op dit gebied begon Russell in 1969 met zijn strategisch advieswerk voor pensioenfondsen en inmiddels heeft Russell het vertrouwen gewonnen van een groot aantal welbekende wereldwijde beleggingsadviseurs. Het bedrijf heeft een vermogen van $179 miljard onder beheer (per 31/3/10) in de vorm van beleggingsfondsen, pensioenproducten, en institutionele fondsen, en staat bekend om zijn diepgaande research en hoogwaardige selectie van beheerders. Russell biedt een brede reeks van implementatiediensten waarmee institutionele cliënten hun vermogen kunnen optimaliseren. De Russell Indexen zijn dagelijks goed voor meer dan 50.000 referentie-indexen die 65 landen en meer dan 10.000 effecten beslaan.
Russell heeft zijn hoofdkantoor in Tacoma, Washington, VS en branches in Amsterdam, Auckland, Chicago, Johannesburg, London, Melbourne, New York, Paris, San Francisco, Seoul, Singapore, Sydney, Tokyo en Toronto. Voor meer informatie over hoe Russell mensen helpt bij het verbeteren van de financiële veiligheid, kunt u ons bezoeken op
http://www.russell.com