Politie Hollands Midden

Gouw Ijssel - Twaalf aanhoudingen voor diefstal fietsen eerste maanden dit jaar

Gouwe Ijssel, 23-06-2010 o De politie in Gouwe Ijssel heeft in de eerste vijf maanden dit jaar, 2010, twaalf personen aanhoudingen op verdenking van het plegen van fietsendiefstal. De politie in dit gebied wil het aantal diefstallen van fietsen terugdringen.

Conform de doelstellingvan het kabinet wil de politie het aantal van 2006 (1.727) met 13% verminderen naar maximaal 1.500 in 2010. Het aantal diefstallen eind 2009 in district Gouwe Ijssel was 1.773. Deze eerste vijf maanden staat het aantal aangiftes op 372.

Lokfietsen Het district heeft, in samenspraak met het openbaar ministerie, ook lokfietsen ingezet om daders te kunnen pakken. Het betreft hier traceerbare fietsen die op de zogenaamde hotspots worden ingezet. Er zijn tot nu toe twaalf personen aangehouden voor diefstal van fietsen. Vorig jaar werden 81 aanhoudingen verricht.

Controles In de diverse teams wordt ook uitgekeken naar personen die met een fiets rondrijden die kenmerken van diefstal vertonen. Dit zal ook tijdens reguliere controles zoalals verlichtingscontroles plaatsvinden. Bij het vermoeden dat de fiets van diefstal afkomstig is, zal de politie tot aanhouding overgaan en de fiets inbeslag nemen. Door ook de helers van fietsen aan te pakken en hierdoor heling terug te dringen, wordt ook diefstal van fietsen mogelijk verminderd.

Preventietips Via de website www.fietsendiefstal.nl kan er een fietsenpaspoort aangemaakt worden waarin alle unieke eigenschappen van de fiets kunnen worden genoteerd. Op het moment dat de fiets gestolen is kan er eenvoudig aangifte gedaan worden. Bewaar ook het garantiebewijs en/of aankoopnota. Zet de fiets altijd op slot. Het is aan te bevelen het rijwiel ook nog eens met een beugel vast te zetten aan paal of hek. Doe dit ook in uw tuin of afgesloten schuur. Dieven die de gelegenheid krijgen, schuwen het niet ook in uw woning te komen terwijl u thuis bent. Doe bij diefstal altijd aangifte! Dit kan ook via www.politie.nl.

1-1-2 daar pak je ook daders mee Wanneer men ziet dat fietsen in een auto of bus worden gezet of een slot niet op normale wijze wordt geopend, is het wenselijk direct het kenteken van de auto of bus te noteren en de kenmerken van de personen. Bent u getuigen van een diefstal dan kunt u 1-1-2 bellen. Want bij dit soort situaties telt iedere seconde. Veel mensen denken dat het nummer alleen bedoeld is als er mensenlevens op het spel staan, terwijl het nummer gebeld kan worden in alle gevallen wanneer elke seconde telt. Door te bellen bij heterdaadsituaties wordt de kans groter dat de daders gepakt worden.

1-1-2 daar pak je dus ook daders mee.