Gemeente Rheden

Meld ongelijke behandeling

Sinds 28 juli 2009 is de nieuwe wet `Wet gemeentelijke anti-discriminatievoorzieningen' in werking. Deze wet houdt in dat gemeenten burgers de mogelijkheid bieden om klachten over ongelijke behandeling, officieel te melden.

Mensen kunnen zich om diverse redenen ongelijk behandeld voelen. Te denken valt aan ongelijke behandeling door een handicap, op grond van leeftijd, chronische ziekte, geslacht of ander kenmerken die er eigenlijk niet toe doen. Discriminatie is een gevolg van ongelijke behandeling.

In de Nederlandse Grondwet staat als eerste artikel vastgelegd dat iedere burger in Nederland recht heeft op gelijke behandeling. Dat er vaak sprake is van ongelijke behandeling is duidelijk, we lezen het in de krant, zien het op televisie of ondervinden het in eigen persoon. De gemeente Rheden neemt de nieuwe wet serieus, en heeft zich daarom aangesloten bij anti-discriminatiebureau (ADB) Stichting Art.1 Gelderland-Midden.

Art.1 Gelderland-Midden zorgt voor registratie, afhandeling en monitoring van klachten op het gebied van discriminatie. Art.1 Gelderland-Midden is sinds 1 januari jl. werkzaam voor 16 gemeenten in de regio Gelderland-Midden; de stichting werkt onafhankelijk van de gemeenten.

De gemeente Rheden roept u op om ongelijke behandeling te melden. Of het nu gaat om leeftijdsdiscriminatie, handicap of levensovertuiging.

Klachten over ongelijke behandeling kunt u melden bij het Zorgloket (Hoofdstraat 3, De Steeg, openingstijden maandag t/m donderdag van 8.30 tot 15.00, vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en op dinsdagavond van 17.30 tot 20.00 uur). De medewerker van de gemeente Rheden zal de klacht opnemen en doorsturen naar Art.1 Gelderland-Midden. Zij zal de klacht vervolgens in behandeling nemen, en contact zoeken met de klachtmelder. Het is ook mogelijk een melding van ongelijke behandeling zelf te melden bij Art.1 Gelderland-Midden, via de website www.discriminatiemelden.nl.