Gemeente Hoorn

Hoorn zet oxicator in tegen stankoverlast

De gemeente Hoorn heeft drie oxicatoren aangeschaft om stankoverlast bij de rioolput aan de Koopvaarder de komende jaren beter te kunnen bestrijden. De apparaten brengen vrijkomende gassen op hoge temperatuur en voeren deze na verbranding af. Daarmee zet Hoorn de nieuwste technologie in om overlast voor de inwoners te beperken. Ze staan in een gebouwtje dat deze week aan de Koopvaarder wordt geplaatst; ingebruikname is in de eerste week van augustus.

Rotte eieren In de rioolput aan de Koopvaarder komt veel zwavelhoudend gas vrij. Op dit moment vindt de bestrijding van de hinderlijke geur (rotte eieren) plaats met behulp van een filter dat wordt gevuld met kaliumpermagnaat korrels. Deze methode is kostbaar, vraagt veel onderhoud en belast het milieu.

Hoge temperatuur De oxicator, waarmee in den lande al enkele jaren wordt geëxperimenteerd, zou hier uitkomst bieden. De oxicator was een van de drie Nederlandse inzendingen voor de Europese Milieuprijs EEP Award 2007. Een proef in Rotterdam is geslaagd; daar worden oxicatoren ingebouwd in twee nieuwe rioolgemalen. Het apparaat bestaat uit een katalysator die op hoge temperatuur wordt gebracht, waardoor de vrijkomende gassen verbranden en wegstromen via het riool en via de lucht. De verbranding wordt op gang gebracht met magnetronstraling. Door slimme toepassing hiervan duurt opwarming niet lang en is het energieverbruik naar verhouding laag.

Het bestaande filtersysteem blijft achter de hand, voor het geval het nieuwe systeem in storing gaat of om onderhoud vraagt.