Gemeente Lelystad

Nieuwe werkwijze Stichting Welzijn

Woensdag 23 juni 2010

Wethouder Jacobs neemt kunstwerk in ontvangst voor start Stichting Welzijn Lelystad

Stichting Welzijn Lelystad start volgens de richtlijnen van het coalitieakkoord van het college van Lelystad een nieuwe werkwijze. Hiermee wil de stichting inwoners van Lelystad stimuleren elkaar te leren kennen en elkaar te helpen en ondersteunen, waar dat nodig is.

Mooi kunstwerk

Wethouder Meta Jacobs hád eigenlijk het startsein moeten geven door een beschilderd doek door te snijden en erdoorheen te stappen, maar zij vond het kunstwerk zo mooi dat ze gevraagd heeft of ze het in haar werkkamer mocht hangen. Het doek verbeeldt namelijk precies waar de wethouder deze college periode voor staat: samenwerken, participatie en zelfredzaamheid. In plaats daarvan sneed ze een kleiner kunstwerk door.

Uitgaan van eigen kwaliteiten

De nieuwe werkwijze volgt het coalitieakkoord van het college op het punt: iedereen doet mee. Het college stimuleert de inwoners gebruik te maken van de eigen kwaliteiten. Kernwoorden zijn participatie en zelfredzaamheid. De gemeente helpt waar nodig mensen op weg, maar neemt hun eigen verantwoordelijkheid niet uit handen.

Per stadsdeel

Waar voorheen voor iedere doelgroep apart activiteiten werden georganiseerd, werkt voortaan de Stichting Welzijn Lelystad in multidisciplinaire teams per stadsdeel. De stad is verdeeld in vier delen (Noordoost, Noordwest, Zuidoost en Zuidwest) en voor ieder stadsdeel wordt een team aangesteld, dat bestaat uit: een jongerenwerker, een kinderwerker, een ouderenwerker en een ambulant jongerenwerker. Het team wordt geleid door een meewerkend voorman/vrouw en moet als `de ogen en oren' van het stadsdeel fungeren.

Het onderzoekt wat de behoeften en vragen van de inwoners zijn en draagt oplossingsrichtingen aan, waarna de verwachting bestaat dat inwoners op eigen kracht met oplossingen en ideeën komen. De medewerkers van Welzijn Lelystad proberen Lelystedelingen te stimuleren in het versterken en faciliteren van elkaar, daar waar nodig. Ze geven een steuntje in de rug als dat gewenst is. Buiten de gebaande wegen denken en doen wordt daarbij gestimuleerd.

---