Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Persberichten

Start meldactie eigen bijdrage voor 'extra's' in zorginstellingen

23 juni 2010

Met geld uit de AWBZ garanderen zorginstellingen basiszorg voor hun cliënten. Voor extra diensten (`luxe' voorzieningen) kunnen de instellingen hun cliënten kosten in rekening brengen. Onlangs was er ophef over een zorginstelling in Groningen waar voor een blokje om EUR 15 in rekening werd gebracht. Ook bij de afdeling Informatie en klachtopvang van Zorgbelang komen hierover meldingen binnen.

Wat zijn uw ervaringen?

De provinciale Zorgbelangorganisaties willen in samenwerking met de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) graag van u weten wat uw ervaringen (of die van iemand in uw directe nabijheid) hiermee zijn. Welke extra diensten worden u in rekening gebracht? Hierbij kunt u denken aan kosten voor bijvoorbeeld het wassen van kleding of kosten voor `extra' activiteiten bij persoonlijke verzorging (zoals een extra douchebeurt) of welzijn en begeleiding bij activiteiten buitenshuis.

Uw ervaring wordt door ons anoniem verwerkt.

Meldactie

Deze week start de meldactie `Eigen bijdrage extra diensten'. Doel van de meldactie is te inventariseren voor welke diensten extra kosten worden berekend in AWBZ-instellingen. We verwerken alle meldingen in een rapport ter bespreking met verzekeraars en zorgkantoren. Vervolgens kunnen de regelingen per instelling in kaart worden gebracht en beoordeeld. Uw ervaringen zijn dan ook belangrijk voor ons.

Doe mee aan de meldactie `Extra kosten'

Iedereen die langdurige zorg nodig heeft en met de AWBZ te maken heeft, kan zijn of haar ervaringen kwijt tijdens de meldactie:


· Online: vul de vragenlijst in op www.deeljezorg.nl


· Telefonisch: afdeling Informatie en Klachtenopvang (I&K) in uw regio via tel. (0900) 243 70 70.
Bereikbaar ma t/m vrij van 9.00-17.00 uur.