Politie Amsterdam-Amstelland

Jongeren geronseld voor bankrekeningfraude

laat je niet vastpinnen_poster Acht jaar straf en een torenhoge schuld! Dat is het gevolg van fraude met bankrekeningen van jongeren. Politie Amsterdam-Amstelland waarschuwt jongeren niet in te gaan op de verleidingen van het snelle geld. Kort geleden pakte de politie nog veertien personen op.

Hoe gaat de fraude in zijn werk?
Criminele organisaties benaderen scholieren met een smoes, om hun bankrekening ter beschikking te stellen. Ze doen dit om crimineel verkregen geld op een voor hen veilige manier weg te sluizen. Als de scholier instemt krijgt deze een aanzienlijk geldbedrag op zijn bankrekening gestort. Van de jonge rekeninghouder wordt dan verwacht dat hij het geld opneemt en afdraagt aan de "ronselaar". Als dank voor het gebruik van de rekening wordt de scholier een flink geldbedrag in het vooruitzicht gesteld. Dat wordt meestal niet uitbetaald, omdat de "ronselaar" dan al met de buit is verdwenen.

2 ronselaars veroordeeld
Twee van deze ronselaars, een man en een jonge vrouw, werden deze week door de rechter veroordeeld tot gevangenisstraffen van anderhalf jaar voor fraude met een omvang van ongeveer 300.000 euro en het terugbetalen van een fors bedrag aan de bank. Elf jeugdige scholieren kregen taakstraffen van veertig tot tachtig uur. De grootste problemen moeten dan nog komen, omdat de scholieren met hun rekening hebben gefraudeerd en het schadebedrag terug moeten betalen.

Hoge schuld, strafblad en plek op zwarte lijst banken De scholieren komen op een zwarte lijst van de banken. Daardoor is het gedurende acht jaar niet mogelijk om bijvoorbeeld een telefoonabonnement of een lening voor een scooter af te sluiten. Ze kunnen dan ook geen bankrekening openen. Dat laatste is zeer lastig als ze geld gaan verdienen en de werkgever het salaris niet kan overmaken. Uit het politieonderzoek is verder gebleken dat in vergelijking met andere misdrijven, relatief veel meisjes en jonge vrouwen op deze vorm van fraude worden betrapt. De kans dat een jongere tegen de lamp loopt is zeer groot, omdat de bank kan zien waar het geld heen is gegaan.

Filmpje
Om jongeren te waarschuwen start de politie Amsterdam-Amstelland deze week een waarschuwingscampagne met posters en flyers op scholen en op publieke plaatsen. Een filmpje waarin een slachtoffer verteld hoe hij verleid werd, is te zien op de website www.laatjenietvastpinnen.nl


____________________